Distanțarea socială: Riscurile ascunse ale expunerii în mediul online

Bogdan BOTEZATU

29 Aprilie 2020

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Distanțarea socială: Riscurile ascunse ale expunerii în mediul online

Fie că te-ai izolat împreună cu familia ta sau singur, te numeri și tu printre persoanele care se confruntă cu dificultățile pe care le presupune distanțarea socială, care devine cu repeziciune noua normalitate a anului 2020.

Cu toate că statul acasă poate limita răspândirea virusului și îți poate garanta siguranța, distanțarea socială te poate expune la alte riscuri – și nu numai din punct de vedere psihologic.
În doar câteva săptămâni de la începerea procedurilor de distanțare socială, obiceiurile sociale și economice au dispărut, iar noi încercăm să ne păstrăm zâmbetul în contextul crizei. Este posibil ca efectele secundare ale izolării să îți influențeze și activitatea online, stârnind interesul infractorilor cibernetici.

Expunerea excesivă pe rețelele de socializare

Chiar dacă programul tău de muncă este de la 9 la 17 și lucrezi de la distanță, acest lucru nu înseamnă că prezența ta pe Facebook, Instagram și Twitter a dispărut. Pandemia a adus cu sine o creștere a consumului de conținut digital pe toate platformele, de la gaming și filme online, până la forum-uri și camere de chat.

Poate că unii dintre noi ne simțim copleșiți și avem impulsul să completăm un „jurnal de auto-izolare”, postând mai mult decât ar trebui. Dar dacă creșterea expunerii pe rețelele de socializare face mai mult rău decât bine?

Relatând aspecte cheie ale vieții tale în lumea digitală faci mai mult decât să îți extinzi prezența în mediul online. Amprenta vizibilă care rămâne în urma ta poate părea inofensivă la început. Însă, dacă informațiile tale cu caracter personal ajung pe mâinile hackerilor, este posibil să ajungi să te confrunți cu probleme grave precum furtul de identitate sau asumarea identității tale de către o altă persoană. Postează responsabil pentru a nu lăsa o amprentă a identității tale online pe care poți ajunge să o regreți mai târziu.

Expunerea online a copiilor

Pentru a preveni periclitarea vieții elevilor și studenților, școlile din toată lumea și-au închis porțile, iar cursurile online, de acasă, au devenit noile tendințe. Părinții se pot simți copleșiți din cauza faptului că trebuie să îi țină pe cei mici ocupați în timpul fazei de „carantină” și este posibil să nu mai acorde suficientă atenție comportamentului online al copiilor. Noi îți recomandăm să încerci pe cât posibil să fii atent la expunerea copilului tău în lumea digitală, monitorizând aplicațiile, platformele de streaming sau de gaming pe care le utilizează.

În plus, sentimentele induse de izolarea de prieteni și alți membri ai familiei te pot determina să postezi fotografii și videoclipuri pe rețelele de socializare, chiar dacă nu faceți decât să salutați bunicii de care îi e tare dor copilului tău. Nu poți da timpul înapoi, iar în mediul online nimic nu e temporar. Chiar dacă copilul tău nu are cont pe nicio rețea de socializare, tu creezi în mod pasiv un cont pentru el. Fiecare postare, imagine și videoclip contribuie la identitatea lor online.

Ne dorim mai mult decât siguranța dispozitivelor tale. Știm că e greu să îți ții copiii ocupați 24/7 și să te axezi în același timp și pe educația lor. Așadar, în cazul în care spiritul creator îți lipsește cu desăvârșire astăzi, ce-ar fi să arunci o privire recomandărilor noastre ? Este posibil să găsești instrumente utile pe care să le adaugi programului lor.

Ferestrele de chat și întâlnirile online

Barurile, restaurantele și centrele comerciale sunt închise. Totuși, avem norocul de a trăi într-o lume în care avansul tehnologic ne permite să ne auzim și să ne vedem, indiferent de distanța dintre noi. Camerele de chat, forum-urile și aplicațiile de mesagerie instantanee ne permit să ținem legătura cu familia și colegii de muncă sau chiar să ne facem prieteni noi.

Atunci când intervine singurătatea, devenim mai vulnerabili ca niciodată. Dacă ai impresia că nu se poate întâmpla nimic rău într-o cameră de chat sau o aplicație de întâlniri online, te înșeli. Oricine își poate asuma o altă identitate în lumea virtuală. Flexibilitatea și anonimitatea de care se bucură oamenii în mediul online reprezintă o lamă cu două tăișuri, întrucât nu poți stabili cu certitudine ce e adevărat și ce nu.

În contextul pandemiei de coronavirus și al izolării care vine la pachet cu aceasta, există o probabilitate mai mare ca oamenii să acceseze portalurile online create pentru a le permite să „iasă” la întâlniri, să stea la povești sau să râdă împreună. Tuturor ne-ar prinde bine să râdem puțin.

Tocmai de aceea, vrem să subliniem pe scurt cât de important este să nu ne lăsăm păcăliți de un nou posibil partener sau prieten. Nu poți fi niciodată sigur că cealaltă persoană nu îți întinde o capcană și că tu nu ești următoarea victimă pe care a pus ochii.

Fraudele din mediul online și-au făcut loc în toate colțurile internetului, iar crearea unui cont fals este doar piesa care dă startul efectului de domino. Este posibil chiar ca unele persoane să mizeze pe ipostaza de victimă, pretinzând că au fost atacate, că au nevoie de îngrijiri medicale pe care nu și le pot permite, că le-a fost vandalizată locuința sau că au fost concediați.
Vor paria pe empatia ta și îți vor cere să le trimiți bani sau bunuri materiale. Dacă nu dai curs cererii, situația poate degenera. În cel mai bun caz, te vor bloca și își vor încerca norocul cu următoarea victimă. Totuși, în unele cazuri, infractorii te pot chiar și amenința că îți vor expune secretele pe care le-ai dezvăluit de bună voie.

Este minunat să ai pe cineva cu care să vorbești, însă atunci când lași garda jos este posibil să intri fără să vrei în jocul cuiva, fără nicio șansă de câștig. Nu te lăsa păcălit de infractori și de persoanele care își asumă o altă identitate online, care te pot afecta financiar sau îți pot ruina reputația online.

Nimeni nu a fost pregătit pentru acest blocaj global, însă noi suntem alături de tine și vrem să te ajutăm, protejându-ți prezența online și amprenta digitală. Află mai multe despre modalitatea prin care te pot ajuta experții să îți protejezi identitatea digitală.

Aici, la Bitdefender, ne concentrăm pe protejarea dispozitivelor tale împotriva activității periculoase și amenințărilor de toate tipurile. Acum, mai mult ca oricând, ai nevoie de autonomie și siguranță pe măsură ce te aventurezi în lume prin intermediul dispozitivelor tale cu acces la internet.

Rămâi în siguranță!

tags


Autor


Bogdan BOTEZATU

Bogdan Botezatu este Director de cercetare a amenințărilor informatice la Bitdefender.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader