Dispozitivele Android sunt luate cu asalt: aplicațiile false și mesajele SMS lansează malware care extrage datele victimelor

Silviu STAHIE

25 Iunie 2021

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Dispozitivele Android sunt luate cu asalt: aplicațiile false și mesajele SMS lansează malware care extrage datele victimelor

Cercetătorii Bitdefender avertizează cu privire la un nou val de atacuri care infectează dispozitivele Android și fură detaliile personale.

Mai multe aplicații populare au fost clonate și echipate cu malware-ul Teabot, conform celui mai recent raport al Laboratorului Bitdefender. Infractorii cibernetici păcălesc utilizatorii pentru ca aceștia să instaleze aplicații din afara magazinului oficial. Dacă dispozitivul mobil pe care sunt descărcate nu are instalată o soluție de securitate, malware-ul poate produce pagube în voie.

TeaBot poate intercepta mesaje, extrage coduri Google Authentication și chiar controla dispozitive Android de la distanță.

Cercetătorii Bitdefender au identificat și o metodă ciudată de distribuție prin care atacatorii utilizează o aplicație Ad Blocker falsă care lansează malware-ul. Cercetătorii suspectează că sunt folosite și alte aplicații false, însă deocamdată nu se cunoaște care sunt acestea. Cel mai fiabil mod prin care te poți proteja împotriva acestor amenințări este să instalezi o soluție de securitate pe dispozitivele Android. Ia în considerare să instalezi Bitdefender Mobile Security pentru a fi protejat împotriva aplicațiilor suspecte și a bloca orice link-uri posibil periculoase pe care le-ai putea primi.

O altă amenințare împotriva căreia trebuie să te protejezi este frauda prin mesaj text. În prezent se extinde cu rapiditate în Germania, Spania, Italia și Regatul Unit.

Mesajul, care pare a fi trimis de o firmă de curierat, conține un link care este de fapt un malware periculos numit Flubot.

Printre altele, Flubot imită următoarele aplicații:

Odată descărcat, poate prelua controlul asupra dispozitivelor și poate spiona telefoanele pentru a colecta date cu caracter sensibil, inclusiv detalii privind operațiunile bancare online. De asemenea, are abilitatea de a trimite mai multe mesaje infectate către contactele din agenda utilizatorului.

Poți citi mai multe despre TeaBot și Flubot în raportul complet al Laboratorului Bitdefender.

Dacă te-ai săturat de vești proaste și îți dorești o soluție, avem ceea ce ai nevoie: Bitdefender Mobile Security. Te va proteja împotriva aplicațiilor suspecte și link-urilor posibil periculoase pe care le-ai putea primi.

tags


Autor


Silviu STAHIE

Silviu is a seasoned writer who followed the technology world for almost two decades, covering topics ranging from software to hardware and everything in between.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader