De ce sunt considerate periculoase aplicațiile potențial nedorite (PUA)?

Filip TRUȚĂ

07 Iulie 2022

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
De ce sunt considerate periculoase aplicațiile potențial nedorite (PUA)?

Aplicațiile potențial nedorite cunoscute ca PUA se află la granița dintre o aplicație care doar îți dă dureri de cap și malware. Deși, în mare parte, acestea doar acaparează resursele sistemului, ele afișează adesea reclame enervante, colectează date fără consimțământul tău și pot chiar efectua descărcări secundare care pot ascunde amenințări cibernetice reale.

Datele Bitdefender arată că aplicațiile PUA reprezintă aproape o treime din totalul de amenințări care vizează sistemele de operare Windows și macOS. Operatorii lor iau în vizor teritorii extinse cu baze de utilizatori masive, SUA, Europa și America Latină fiind bombardate cel mai mult, conform datelor noastre.

Distribuirea globală PUA (Windows) Sursa: Bitdefender

Aplicațiile PUA se regăsesc cel mai adesea sub formă de aplicații gratuite, reambalate, programe de curățare a sistemelor sau alte utilitare cu funcționalități ascunse precum monitorizarea datelor și chiar minarea criptomonedelor. Altele deturnează browserul utilizatorului, modificându-i funcționalitatea. De exemplu, pot modifica motorul de căutare prestabilit și apoi instala diferite plug-in-uri, fără acordul utilizatorului.

Distribuția globală PUA (macOS) Sursa: Bitdefender

Unele dintre cele mai agresive aplicații PUA pot modifica aplicațiile terțe, pot descărca software ascuns sau pot modifica setările de sistem, acțiuni ce determină probleme reale pentru securitatea și confidențialitatea datelor.

La fel de nefaste sunt și aplicațiile PUA de tipul scareware care afișează notificări exagerate sau false ce pretind că sistemul conține o serie de erori ce necesită atenția imediată a utilizatorului. De obicei, software-ul pretinde că are o soluție pentru această problemă, dar soluția se află în spatele unui paywall. De fapt, software-ul nu are codul necesar pentru a efectua remedierile propuse. Mai mult, problema pretinsă cel mai probabil nu este reală.

Alte aplicații PUA afișează reclame excesive, creând o experiență fragmentată de vizualizare și o stare de nervozitate generală. Aceste aplicații care garantează o experiență neplăcută pentru utilizator își fac loc, de obicei, în ecosistemul Android, dar multe apar și în iOS App Store, aflat sub ochiul vigilent al Apple.

Frecvente sunt și aplicațiile PUA care vin la pachet. Acestea instalează alte aplicații și module plug-in pe care utilizatorul nu și le dorește neapărat. Aceste aplicații PUA sunt considerate de-a dreptul periculoase, întrucât nu își dezvăluie scopul real sau comportamentul de la bun început, ceea ce înseamnă că pot colecta date pe ascuns și le pot trimite către un server necunoscut. Un alt indiciu care îți arată că ai de-a face cu o aplicație PUA tipică este lipsa unor mijloace convenționale de dezinstalare a software-ului.

Soluțiile de securitate cibernetică oferite de Bitdefender detectează aceste experiențe nedorite și  te pot ajuta să stai departe de aplicațiile dubioase.

tags


Autor


Filip TRUȚĂ

Filip has 15 years of experience in technology journalism. In recent years, he has turned his focus to cybersecurity in his role as Information Security Analyst at Bitdefender.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader