Cunoaște-ți drepturile. Dreptul de accesare a datelor. De ce și cum să le soliciți companiilor o copie a datelor tale.

Bitdefender

21 Februarie 2024

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Cunoaște-ți drepturile. Dreptul de accesare a datelor. De ce și cum să le soliciți companiilor o copie a datelor tale.

Toți utilizatorii știu că datele lor sunt colectate de companii. Însă, știai că poți solicita o copie a datelor tale, adică o detaliere completă a tuturor informațiilor tale personale pe care le-ai partajat cu organizațiile? Primul pas spre a înțelege și a controla modul în care datele tale sunt utilizate de organizații este să vezi care este situația actuală a datelor tale.

Ce presupune acest drept

Dreptul de acces (art. 15 din RGPD) îți oferă autoritatea de a le solicita companiilor informații despre modul în care acestea îți gestionează datele cu caracter personal, precum și de a obține o copie a acestor date. Fie este vorba despre numele tău, adresa ta, comportamentul online sau alte detalii personale ale tale, ai dreptul să știi cine le deține, ce face această entitate cu ele, cu cine le partajează și de unde le-a obținut.

Dreptul de acces este dreptul de a obține o copie a datelor tale, gratuit, într-un format accesibil. Organizațiile și companiile trebuie să îți răspundă în termen de o lună și sunt obligate să îți ofere o copie a datelor tale cu caracter personal și orice informații relevante despre modul în care au fost sau sunt utilizate datele.

Exemplu:

Îți place să faci cumpărături online. Te-ai înscris în programul de loialitate al unui magazin online nou și după câteva săptămâni începi să primește e-mailuri cu reduceri la produsele pe care le-ai vizualizat online, dar pe care încă nu le-ai cumpărat. Aceste oferte personalizate au vreo legătură cu înregistrarea ta recentă la magazin? Magazinul îți monitorizează tiparele de navigare, articolele adăugate în lista de preferințe și istoricul cumpărăturilor?

Cea mai simplă cale de a afla este să iei legătura cu magazinul și să soliciți informații despre datele pe care le deține acesta cu privire la obiceiurile tale de cumpărături și la modul în care le utilizează.

Magazinul este obligat prin legea RGPD să îți răspundă și să îți furnizeze o copie a datelor asociate ție pe care le deține. Apoi, cu informațiile primite, vei putea decide dacă acest lucru îți afectează prea mult confidențialitatea (și îți vei putea exercita dreptul de a-ți retrage consimțământul, de a restricționa prelucrarea sau de a solicita ștergerea datelor) sau dacă poți beneficia de reduceri personalizate la produsele care îți plac.

Cum poți solicita accesarea datelor

Solicitarea accesării datelor este o cerere care îți permite să accesezi informațiile pe care le-au colectat companiile despre tine. Acestea ar putea include detalii personale precum numele și adresa ta, precum și comportamente precum site-urile web vizitate sau produsele pe care le-ai cumpărat.

Urmează aceste sfaturi simple pentru a te asigura că obții informații dorite:

  • Trimite-ți cererea în scris (prin e-mail sau prin poștă).
  • Include numele tău, o adresă de e-mail sau poștală și alte date de contact relevante.
  • Precizează clar faptul că aceasta este o solicitare de informații și descrie informațiile pe care dorești să le primești, de la date de contact și date financiare la evidențe medicale și date biometrice. Fii cât se poate de exact atunci când descrii ceea ce ai nevoie sau adresează întrebări directe.

La ce să te aștepți

Poți trimite solicitări către autoritățile publice, organizații și operatori de date. Unele entități dintre cele menționate îți recomandă să trimiți solicitările la anumite adrese de e-mail sau să utilizezi formularele disponibile pe site-urile lor web. Nu este obligatoriu să urmezi aceste instrucțiuni, însă, adesea, aceasta este calea cea mai rapidă pentru ca organizația respectivă să-ți răspundă la solicitare.

În momentul în care o organizație primește o solicitare de acces la datele unei persoane vizate, organizația are la dispoziție o lună pentru a furniza informațiile solicitate. Dacă nu poate furniza datele solicitate în acest interval de timp, trebuie să ofere o explicație. Organizațiile nu pot respinge solicitarea unei persoane vizate de accesare a datelor sau nu pot impune condiții nerezonabile pentru furnizarea datelor solicitate. Dacă crezi că solicitarea ta nu a fost gestionată corectă, poți depune o plângere la autoritatea locală pentru protecția datelor.

Exercită-ți dreptul de acces la date și preia controlul asupra datelor tale.

SUA În SUA, angajații au dreptul de a obține o copie a datelor lor în anumite condiții. De asemenea, părinții pot obține o copie a informațiilor online colectate de la copiii lor cu vârsta de până la 13 ani. Dacă ai de-a face cu organizații care furnizează servicii medicale, HIPAA prevede posibilitatea de a solicita o copie a informațiilor tale de natură medicală.

La nivel de stat, locuitorii statului California beneficiază de dreptul de a-și accesa informațiile cu caracter personal deținute de o companie, în baza CCPA. Legile recente privind confidențialitatea adoptate de anumite state, precum CPRA, Virginia CDPA, Colorado Privacy Act, Utah Consumer Privacy Act și Connecticut Privacy Act prevăd un drept similar.

Asigură o mai bună confidențialitate a datelor tale cu ajutorul soluțiilor care criptează, monitorizează și îți protejează datele.

Surse: Comisia Europeană, noyb.eu, Data Protection Laws and Regulations USA 2023

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader