Pentru unii dintre noi, noul an începe cu promisiunea de a deveni mai sănătoși sau de a scădea în greutate. Însă, deși entuziasmul pentru a intra în formă crește, este esențial să fim precauți în ceea ce privește înșelăciunile care promit schimbări rapide și miraculoase a greutății și bunăstării generale. Deși aceste mesaje persistă pe parcursul anului, în luna ianuarie se înregistrează o creștere bruscă a mesajelor care promovează produse pentru slăbit.
Escrocii promovează pastile, plasturi sau creme pentru slăbit, prin apeluri de telemarketing, mesaje text, rețele de socializare, bloguri, site-uri false de știri și bannere publicitare, toate promițând rezultate incredibile.
Unele reclame pot imita într-un mod inteligent articole reale din presă, dezvăluind o metodă „miraculoasă” de scădere în greutate, care nu se bazează pe o dietă sau un regim de exerciții fizice. Aceasta nu va funcționa. Însă, ce funcționează este să știți câteva sfaturi de securitate pentru a depista și raporta aceste tipuri de mesaje.
Cum lansează escrocii produse false pentru a vă fura banii
Atunci când înțelegeți modul în care escrocii vând promisiuni, veți reuși să vă protejezi mai bine și să eviți să le cazi în plasă.
Iată o descriere a tacticilor lor:
1. Creează o poveste falsă despre un produs sau ingredient: Escrocii născocesc povești false sau nedovedite pentru a vă vinde produsele pentru scădere în greutate. De exemplu, ei creează articole de presă menite să vă inducă în eroare, în care pretind că un ingredient din compoziția produsului lor este o soluție magică pentru slăbit. Însă, în realitate, nu există studii clinice care să confirme acest lucru, pentru că întreaga poveste este inventată. Și deși acel ingredient este un aliment sănătos pe care îl puteți consuma (în general), acesta nu vă va ajuta să slăbiți peste noapte. Pentru o notă de autenticitate, ei fură adesea logo-uri de la organizații media legitime, folosesc denumiri și adrese web similare site-urilor web ale agențiilor de presă cunoscute și chiar includ în articolele lor false fotografii publice ale unor jurnaliști.
2. Creează o prezență online extinsă a produsului lor. Escrocii încearcă să aducă un plus de veridicitate creând site-uri web de știri, bloguri, bannere promoționale și profiluri false pe rețelele de socializare pentru a-și promova poveștile și produsele pe mai multe canale.
3. Trimit e-mailuri de phishing: Aceștia trimit e-mailuri care promit rezultate ce schimbă vieți și încearcă să vă păcălească să comandați/să completați formulare pentru a obține mai multe informații sau a testa produsul gratuit.
4. Utilizează fotografii false înaintea și după utilizarea produsului lor. Fotografiile care arată o scădere considerabilă în greutate sunt fie generate de tehnologiile de inteligență artificială, fie fotografii modificate digital pentru a oferi o descriere înșelătoare a eficienței produsului.
5. Creează recenzii și mărturii false: Pentru a crea o falsă impresie că promovează un produs de încredere, escrocii postează ei înșiși recenzii online pozitive sau îi plătesc pe alții să o facă sau copiază comentarii favorabile de pe alte site-uri false.
Semnale de alarmă care indică o posibilă înșelăciune legată de o dietă sau un produs de slăbit
1. Promisiuni de scădere în greutate fără efort. Nu uitați regula de aur: dacă sună prea bine pentru a fi adevărat, probabil că așa este. În acest caz, promisiunile se referă la scăderea în greutate dietă sau sport. Adevărul este că nu există scurtături. Pentru ca o schimbare a obiceiurilor să fie eficientă este nevoie de efort, responsabilitate și dorința de a explora obiceiuri noi.
2. Rezultate și intervale de timp foarte specifice. Aveți grijă la afirmații care garantează anumite rezultate într-un anumit interval de timp, precum „15 kilograme în 30 de zile”. Astfel de mesaje sunt cel puțin false, având în vedere faptul că greutatea este influențată de diferiți factori și fiecare dintre noi răspunde diferit la diete, exerciții fizice și suplimente.
3. Reduceri uriașe, produse gratuite de testat și garanția returnării banilor. Nu vă încredeți în reduceri uriașe, produse gratuite de testat și garanția returnării banilor. Când vine vorba de o dietă sau un produs de fitness, aceste tactici conțin adesea condiții importante greu de observat. Unele persoane ajung să plătească fără să știe livrări recurente după ce au picat în plasa unor înșelăciuni care promiteau produse gratuite de testat.
4. Mesaje de tipul „grăbește-te să comanzi înainte să expire oferta”, care pun presiune. Escrocii grăbesc victimele să cumpere fără să se documenteze în mod corespunzător. Alocați timp suficient, gândiți-vă bine și aveți grijă la tacticile care pun presiune pentru a lua decizii în grabă.
Riscurile la care vă expuneți când deveniți victimă a înșelăciunilor: pierderea rapidă a banilor și datelor.
Vă puteți expune unor riscuri grave atunci când vă lăsați păcăliți de escrocii care vând diete și produse de fitness înșelătoare.
În primul rând, există un potențial pericol pentru sănătate – aceste produse nu sunt întotdeauna verificate și pot conține substanțe nocive care pot provoca probleme de sănătate.
Din punct de vedere financiar, există riscul ca escrocii să vă tenteze cu reduceri sau produse de testat gratuite, însă ajung să perceapă costuri despre care nu știați pentru livrări recurente.
Și nu în ultimul rând, există o amenințare la adresa datelor personale. Atunci când plasați o comandă pe un site web dubios, când răspundeți la un chestionar, când activați o versiune de evaluare gratuită sau răspundeți la un e-mail care conține atacuri de phishing, vi se solicită mai multe detalii personale.
În acest mod, escrocii vă fură informațiile, le folosesc pentru a vă ataca sau le păstrează pentru mai târziu. Dacă ați furnizat orice tip de informații, precum adresa de domiciliu, numărul de telefon sau adresa de e-mail, fiți atent. Verificați e-mailurile, apelurile și mesajele text nesolicitate de la companii, utilizând datele de contact oficiale de pe site-urile lor web.
Cum vă puteți proteja împotriva înșelăciunilor online
Puneți întotdeauna sănătatea pe primul loc. În procesul de a deveni mai sănătos, asigurațivă că bunăstarea ta este pe primul loc. Atunci când vă gândiți să urmați un plan pentru a reduce greutatea, consultați profesioniști precum medicul, un dietetician autorizat sau un nutriționist care să identifice programul cel mai potrivit pentru dumneavoastră.
Aveți grijă la semnalele de alarmă enumerate mai sus. Documentează-te asupra produselor care pretind să facă munca grea în locul dumneavoastră, acționați cu precauție și adunați cât mai multe informații înainte de a alege ceva. Contactați vânzătorul, cereți publicațiile științifice și rezultatele reale și adresați întrebări specifice și obiective pentru a lua decizii informate.
Scanați mesajele text, e-mailurile, linkurile și fotografiile cu Bitdefender Scamio. Bitdefender Scamio este un chatbot detector de înșelăciuni, proiectat să vă ajute să detectați și să preveniți înșelăciunile online înainte ca acestea să vă facă rău dumneavoastră sau familiei sau să vă fure banii. Scamio este un instrument gratuit și nu presupune descărcarea niciunei aplicații sau accesul prealabil la un produs Bitdefender.
Îl puteți accesa de pe orice dispozitiv sau sistem de operare, prin intermediul browserului web sau prin Facebook Messenger. Tot ce trebuie să faceți este să descrieți frauda, să încărcați o imagine și să trimiteți un link sau un mesaj text. Scamio vă va răspunde și vă va informa dacă este vorba de o înșelăciune sau nu.
Raportați mesajele de tip spam și reclamele false pentru a-i ajuta și pe ceilalți. Dacă întâlniți articole frauduloase, care promovează produse pentru scăderea în greutate, raportați-le la Federal Trade Commission (FTC), accesând ReportFraud.ftc.gov.
Protejați-vă și contribuiți la un mediu online mai sigur pentru toată lumea.
tags
The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”
Toate articolele16 Februarie 2021