Copiii sunt expuși unui risc crescut de hărțuire cibernetică. Iată ce pot face părinții

Bogdan BOTEZATU

24 Iunie 2020

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Copiii sunt expuși unui risc crescut de hărțuire cibernetică. Iată ce pot face părinții

Hărțuirea cibernetică nu este ceva nou, însă experții îi avertizează pe părinți despre o accelerare a fenomenului în timpul pandemiei.
„Deja a apărut o creștere cu 70% a hărțuirii printre adolescenți și copii în ultima lună (aprilie 2020)”, potrivit companiei israeliene nou înființate L1ght, care monitorizează hărțuirea din mediul online.
Așadar, devine esențial pentru părinți să cunoască ce înseamnă hărțuirea cibernetică și cum poate fi sprijinită o victimă de vârstă fragedă.
Ce este hărțuirea cibernetică
Hărțuirea cibernetică (cyberbullying) înseamnă încercarea voită de a face rău altor persoane (enervându-i, întristându-i sau speriindu-i) utilizând tehnologii digitale. Se poate întâmpla pe platformele de socializare, de mesagerie, de gaming sau telefoanele mobile. Printre exemplele de hărțuire cibernetică se numără comentariile jignitoare, amenințările, zvonurile, fotografiile și videoclipurile postate sau care circulă în mediul online.
Hărțuirea cibernetică poate avea loc în orice mediu în care copiii și adolescenții iau legătura unii cu ceilalți.
Tipuri de hărțuire cibernetică
Hărțuirea cibernetică este o problemă gravă și bine înrădăcinată din punct de vedere social care poate lua diverse forme. Iată câteva dintre acestea:
Altercații în mediul online: Certuri în mediul online prin e-mail-uri, mesagerie instantanee sau camere de chat
Hărțuire și urmărire: Mesaje ofensatoare și periculoase trimise în mod repetat unui individ sau unui grup de indivizi
Denigrare: Trimiterea sau postarea bârfelor sau zvonurilor despre o persoană pentru a-i păta reputația sau pentru a-i afecta relațiile cu prietenii
Însușirea unei alte identități: Spargerea contului de e-mail al unei persoane și utilizarea acestuia pentru a trimite conținut malițios sau stânjenitor altor persoane
Înșelăciune: Conversarea cu o persoană pe o platformă de mesagerie instantanee și păcălirea acesteia așa încât să dezvăluie informații cu caracter sensibil, urmată de trimiterea informațiilor respective altor persoane
Excludere: Excluderea voită a unei persoane dintr-un grup online. Este urmată de comentariile răuvoitoare și hărțuirea la adresa persoanei respinse.
Urmărirea cibernetică: Hărțuire și denigrare repetată și gravă, care include amenințări sau seamănă frică
Deghizare: Un agresor creează o identitate falsă pentru a hărțui pe cineva sub protecția anonimatului. Pe lângă crearea unei identități false, agresorul își poate însuși identitatea altcuiva pentru a trimite mesaje periculoase victimei.
Ce pot face părinții în cazul în care copilul lor este hărțuit*: 
A decide când și cum trebuie să intervii nu e lucru ușor. Însă, în cazul în care copilul tău este hărțuit, tratează situația cu seriozitate și ia măsuri, colaborând cu el/ea.
Ascultă-ți copilul și oferă-te să îl/o ajuți. Amintește-i că nu e nimic rușinos în a fi victima hărțuirii cibernetice.
Reamintește-i copilului tău că vei fi alături de el/ea, indiferent ce se întâmplă. Cel mai probabil, copilul tău este frământat de această problemă de ceva vreme.
Colaborați pentru a pune capăt hărțuirii. Păstrați dovezile, realizați capturi de ecran, raportați, ștergeți și blocați agresorul.
Discută despre situație la școala unde învață copilul și împreună cu alți părinți. Vorbește cu profesorii și cu ceilalți părinți despre problemă. Adu-le la cunoștință problema și oferă-le șansa să ia măsuri.
Monitorizează situația. Continuă să vorbești cu copilul tău și ascultă mereu ce are de spus. Într-adevăr, probabil că răspunsul la întrebările de tipul „Cum a fost azi la școală?” va fi adesea „Ok” sau, dacă vorbim despre un adolescent, poate doar va mormăi. Cu toate acestea, continuă să adopți o atitudine pozitivă.
Consultă resursele care te pot ajuta să combați hărțuirea în zona în care locuiești. Există ajutoare la care poți apela. Pentru mai multe sfaturi, încearcă să contactezi organizații anti-hărțuire.
*Psihologii alcătuiesc aceste sfaturi pentru Baza de cunoștințe pentru părinți din aplicația noastră Parental Control, care ajută părinții să identifice hărțuirea cibernetică prezentă în conversațiile online ale copiilor și îi ajută să gestioneze situația.
Ce pot face prietenii victimei hărțuirii cibernetice
De obicei, prietenii victimei sunt primii care sunt martori la hărțuirea cibernetică pe măsură ce aceasta apare în mediul lor (la școală, în grupurile/comunitățile de pe rețelele de socializare, în camerele de chat, grupurile de gaming etc.) Dacă știi ce cineva care este hărțuit, iată cum îl/o poți ajuta:

  1. Nu trimite mai departe și nu partaja postări, texte sau imagini care ar putea face rău cuiva.
  2. Vorbește cu victima hărțuirii și amintește-i că ții la el/ea.
  3. Întreabă persoana hărțuită dacă este bine și dacă are nevoie de ajutor.
  4. Raportează situația online sau arată-i unui adult care te poate ajuta să o raportezi.
  5. Nu lua parte la hărțuire răspunzând la mesaje.
  6. Spune-i o vorbă bună persoanei hărțuite.
  7. Spune-le agresorilor cibernetici că nu este bine ce fac.
  8. Sugerează-i victimei hărțuirii să raporteze, blocheze sau să șteargă agresorii.
  9. Părăsește grupul sau conversația.

Hărțuirea cibernetică nu trebuie ignorată întrucât poate avea efecte psihologice dăunătoare asupra copiilor. Alătură-te nouă în lupta împotriva hărțuirii online și află mai multe despre modul în care soluția noastră de control parental te poate ajuta să-ți protejezi copilul.

tags


Autor


Bogdan BOTEZATU

Bogdan Botezatu este Director de cercetare a amenințărilor informatice la Bitdefender.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader