Conform unui raport, spălarea banilor obținuți din minarea de criptomonedă se bazează pe surprinzător de puține adrese

Bogdan BOTEZATU

23 Februarie 2021

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Conform unui raport, spălarea banilor obținuți din minarea de criptomonedă se bazează pe surprinzător de puține adrese

Serviciile de spălare a banilor obținuți din minarea de criptomonedă par să fie în floare, iar fondurile provin din activități ilicite; însă, se pare că un număr mic de adrese de depozitare au primit 75% din totalul valorii criptomonedelor trimise din adrese ilicite în 2020, potrivit unui nou raport.

Infractorii care sunt plătiți în criptomonedă nu pot accesa fondurile respective după bunul plac și apelează adesea la terți, precum companii care oferă servicii de criptomonedă și servicii monetare (MSB-uri) pentru a le spăla banii. Câteva adrese de depozitare primesc mare parte a fondurilor ilegale, însă localizarea multora dintre aceste servicii este dificilă.

„Datele arată că un grup de doar 1867 de adrese de depozitare a primit 75% din întreaga valoare a criptomonedelor trimise din adrese ilicite în 2020”, conform raportului Chainalysis. „Un grup mai mic, de 270 de adrese de depozitare, a primit 55%.”

„Dacă ne referim la valoarea brută, nu la procente, acele 270 de adrese au primit în total criptomonedă obținută ilicit în valoare de 1,3 miliarde de dolari în 2020, iar un grup mai mic de doar 24 de adrese a primit criptomonedă obținută ilicit în valoare de peste 500 de milioane de dolari în 2020”, conform analizei.

Este o veste bună că 1867 de adrese au primit 75% din toate fondurile obținute din activitățile ilicite de minare de criptomonedă în 2020. Acest lucru înseamnă că agențiilor de aplicare a legii le este mai ușor să pună presiune pe acele servicii online, pentru că, dacă vor reuși să le închidă, asta va produce un efect semnificativ asupra grupărilor infracționale care operează aceste scheme.

Analiza Chainalysis evidențiază o altă tendință: Rusia este principala beneficiară a fondurilor provenite de pe piața neagră, acesta fiind probabil rezultatul pieței negre Hydra care deservește Rusia și alte țări vorbitoare de limba rusă. China ocupă poziția a doua datorită activității infracționale asociate grupării Lazarus (APT38), care are legături cu Coreea de Nord.

În ultimul rând, partea bună este că majoritatea fondurilor care au fost trimise acestor servicii de criptomonedă nu par a fi ilicite și doar o mică parte a fondurilor provine de pe mâna grupărilor infracționale.

tags


Autor


Bogdan BOTEZATU

Bogdan Botezatu este Director de cercetare a amenințărilor informatice la Bitdefender.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader