Cinci sfaturi pentru a evita înșelătoriile când faci cumpărături online

Bitdefender

22 Noiembrie 2021

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Cinci sfaturi pentru a evita înșelătoriile când faci cumpărături online

Comerțul electronic este în floare și, în consecință, un număr îngrijorător de consumatori din întreaga lume ajung victime ale infractorilor cibernetici și escrocilor. Achiziționarea cadourilor, dispozitivelor sau cosmeticelor online este foarte convenabilă, dar poate fi riscantă dacă nu ești atent.

De la produse contrafăcute și reduceri false, la fraude cu cardurile bancare și furturi de identitate, o serie înspăimântătoare de pericole pândesc consumatorii care nu bănuiesc nimic. Astăzi, enumerăm cele mai bune practici pentru a detecta și a preveni înșelătoriile online la cumpărături.

Cercetează și nu crede

Când găsești o nouă platformă de cumpărături online, este important să faci câteva cercetări înainte de a introduce detaliile cardului tău. Escrocii creează adesea site-uri web false care le imită pe cele ale comercianților legitimi pentru a fura datele consumatorilor.

Verifică întotdeauna adresele URL ale siteurilor web și ale paginilor web pentru a identifica greșeli de scriere sau greșeli gramaticale. Nu avea încredere niciodată în paginile web care nu oferă criptare SSL. Caută o pictogramă în formă de lacăt verde în bara de adrese sau asigură-te că adresa începe cu HTTPS, nu cu HTTP, înainte de a cumpăra ceva dintr-un magazin online. De asemenea, poți verifica recenziile clienților siteului web respectiv, dar nu da crezare tuturor lucrurilor pe care le vezi în secțiunile de comentarii pe rețelele de socializare, cum ar fi Facebook.

Fii atent la informațiile solicitate la finalizarea comenzii

Platformele de comerț electronic solicită de obicei anumite informații la finalizarea comenzii, inclusiv detaliile de plată, adresa de livrare, numărul de telefon și emailul. Dacă sunt solicitate informații suplimentare, cum ar fi codul PIN sau codul numeric personal, acest lucru reprezintă un semnal de alarmă. Nu trimite sau oferi niciodată informațiile cardului tău bancar unor străini sau unor persoane care îți prezintă o ofertă prea bună să fie adevărată.

Nu lua de bune ofertele și cupoanele de reducere din inbox

Comercianții trimit adesea clienților oferte speciale prin e-mail, inclusiv carduri cadou și coduri de reducere pe care clienții le pot folosi la următoarea achiziție. Escrocii sunt conștienți de acest lucru și trimit emailuri false cu link-uri de phishing pentru a fura de la utilizatorii care nu bănuiesc nimic. Dacă un email sau o ofertă primită sună prea frumos ca să fie adevărată, nu o lua de bună. Caută oferta în browser sau contactează direct compania. Unele dintre aceste oferte „speciale” vin și cu o solicitare de a completa un sondaj rapid, o modalitate populară prin care escrocii fură informații personale, în special în perioada de dinaintea sărbătorilor.

Linkurile și fișierele atașate din emailurile de phishing pot, de asemenea, să instaleze spyware și alte programe rău intenționate care permit infractorilor să extragă date sensibile pentru a compromite conturi și a fura bani.

Schimbă-ți parolele înainte de a face cumpărături

Igiena digitală este esențială atunci când faci cumpărături online. Asigură-te că ai configurat o parolă exclusivă pentru fiecare platformă și activează autentificarea în doi pași, dacă este posibil. Astfel, îți poți proteja conturile cu ușurință și, în cazul în care un cont este compromis, celelalte nu vor fi afectate.

Securizează-ți dispozitivele

Conturile online nu sunt singurele care necesită atenție specială când vine vorba de securitate. Asigură-te că dispozitivele tale sunt actualizate și  folosește o soluție de securitate pentru computer, smartphone sau tabletă pentru a te proteja împotriva atacurilor malware, a încercărilor de phishing și a linkurilor frauduloase. Soluțiile Bitdefender blochează toate linkurile infectate cunoscute și folosesc tehnologii de filtrare web care garantează că nu accesezi site-uri web periculoase în timp ce faci cumpărături.

Poți beneficia de cea mai bună protecție din industrie pentru dispozitivele tale Windows, Mac, Android și iOS cu versiunea noastră de evaluare timp de 90 de zile a soluției Bitdefender Total Security, complet gratuită, și poți evita orice încercare de fraudă și escrocherie care te paște!

Rămâi în siguranță la cumpărături!

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader