2 minute

Ce sunt senzorii IoT?

Bitdefender

16 Octombrie 2019

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Ce sunt senzorii IoT?

Utilizarea dispozitivelor conectate la internet presupune colectare de date, procesare de date și generarea unui răspuns. Pentru a îndeplini aceste funcții, sistemele inteligente au nevoie în primul rând de senzori. Aceștia adună date și traduc pentru dispozitive starea lumii înconjurătoare.

Scopul lor este unul simplu: măsurarea și detectarea schimbărilor de mediu. Dacă acționează independent, senzorii singuri nu au un impact considerabil. Însă raportarea datelor pe care le colectează transformă senzorii în cercetași pe care dispozitivele inteligente îi folosesc pentru a înțelege teritoriul fizic și pentru a-l modifica la parametri prestabiliți.

Aceste mici bucăți de tehnologie reprezintă prima linie de automatizare și au un rol esențial în ecosistemul IoT. Senzorii pot fi grupați pe același dispozitiv inteligent care declanșează acțiunea sau pot transfera datele către un aparat mult mai complex. Indiferent de modul în care sunt integrați, senzorii sunt cei care pun la lucru un dispozitiv conectat.

Senzorii sunt peste tot în jurul nostru. Spre exemplu, telefoanele inteligente includ un număr mare de senzori pentru a stabili poziția (GPS, giroscop), viteza (accelerometru), proximitatea, lumina ambientală, vocea, atingerea, amprenta digitală, presiunea aerului (barometru), umiditatea sau temperatura dispozitivului și a încăperii. Un telefon obișnuit integrează aproape toți acești senzori pentru a furniza date către aplicații.

Senzorii sunt utilizați într-o gamă largă de domenii. Ei automatizează diferite sarcini pentru a spori eficiența unui sistem și pentru a diminua costurile. În agricultură, sunt utilizați pentru a verifica pH-ul solului și nivelurile de umiditate; în mediile industriale, senzorii ajută la detectarea substanțelor chimice sau a radioactivității; calitatea aerului este, de asemenea, monitorizată prin intermediul acestor mici dispozitive.

Imaginați-vă industria securității fără capacitățile de detectare a mișcării și presiunii. Sau viața fără un termometru. Senzorii optici care măsoară calitatea razelor de lumină sunt utilizați pentru a declanșa diferite acțiuni: de la pornirea automată a unei camere de supraveghere de acasă la detectarea mișcării sau reglarea intensității unei lămpi în funcție de luminozitatea dintr-o încăpere.

Mai simplu, senzorii sunt punctul de contact între dispozitivul inteligent și mediul real pe care dorește să îl influențeze pentru ca deținătorul să se simtă mai confortabil.

 

 

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader