Bitdefender prezintă principalele amenințări cibernetice cu care s-au confruntat utilizatorii individuali în 2021

Filip TRUȚĂ

27 Iunie 2022

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Bitdefender prezintă principalele amenințări cibernetice cu care s-au confruntat utilizatorii individuali în 2021

Anul 2021 a marcat o intensificare a activității digitale pe tot globul, determinată în principal de pandemia de COVID. Digitalizarea rapidă a muncii, a serviciilor și a altor activități zilnice a însemnat că infractorii cibernetici au putut întinde plase victimelor nebănuitoare, distribuind malware și campanii de inginerie socială menite să profite de situația tulbure din lume.

Pe măsură ce activitatea digitală a atins un nivel record în 2021, comportamentul neglijent al utilizatorilor a alimentat și mai mult expansiunea rapidă a amenințărilor cibernetice la nivel global.

În ediția din acest an a Raportului Bitdefender privind peisajul amenințărilor la adresa utilizatorilor individuali, arătăm cum dispozitivele inteligente continuă să prezinte provocări de securitate, iar industria mobilă și ecosistemul IoT nu pot aduce schimbările necesare posturii lor de securitate. Cu alte cuvinte, multe probleme de securitate care au afectat gadgeturile conectate la internet în trecut sunt încă prezente. Chiar și magazinele Android rămân un vector important de atac, în ciuda așa-zisei lor securități implicite. Pe tot parcursul anului 2021, infractorii au distribuit mesaje frauduloase în toată lumea. Schimbările socio-economice aduse de pandemie au consolidat tacticile de livrare și le-au oferit atacatorilor noi subiecte: aceștia au exploatat pe cât de mult au putut pandemia de COVID din acest punct de vedere. Mesajele false legate de asistența medicală au reprezentat aproape o cincime din volumul total al mesajelor false din lume.

Pe măsură ce populația lumii a intrat în al doilea an de izolare și restricții de călătorie, comportamentele cibernetice care au prins contur în 2020 s-au consolidat rapid, afectând securitatea și confidențialitatea utilizatorilor. Din punct de vedere tematic, escrocii au creat o paletă impresionantă de mesaje false, experimentând și bazându-se pe campaniile anterioare, dar și punând accent pe distribuirea de malware și campanii de șantaj și phishing.

Dintre numeroasele amenințări la adresa sistemelor Windows pe care le-am văzut anul trecut, cinci categorii principale au rămas în vigoare: Exploit-uri, Troieni, Ransomware, Aplicații care minează criptomonedă și Aplicații potențial nedorite (PUA). Dispozitivele Mac se confruntă cu o variație ceva mai redusă în ceea ce privește malware-ul.

Troienii reprezintă cel mai comun tip de malware atât pe Mac, cât și pe Windows, în timp ce PUA-urile reprezintă o treime dintre toate amenințările care vizează sistemele Windows. În mod surprinzător, aplicațiile care minează criptomonedă vizează majoritar dispozitivele Mac, mai ales în Australia.

Aceste informații, precum și multe altele, se regăsesc în raportul nostru care poate fi descărcat gratuit, accesând link-ul de mai jos.

tags


Autor


Filip TRUȚĂ

Filip has 15 years of experience in technology journalism. In recent years, he has turned his focus to cybersecurity in his role as Information Security Analyst at Bitdefender.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader