Bitdefender este responsabilă pentru blocarea a 12% dintre atacurile ransomware în valoare de 632 de milioane de dolari, în cadrul inițiativei No

Bogdan BOTEZATU

10 August 2020

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Bitdefender este responsabilă pentru blocarea a 12% dintre atacurile ransomware în valoare de 632 de milioane de dolari, în cadrul inițiativei No

Depozitul instrumentelor de decriptare No More Ransom a înregistrat până în prezent peste 4,2 milioane de vizitatori din 188 de țări. Datorită acestui depozit, victimele atacurilor ransomware din întreaga lume au fost scutite de plata a 632 de milioane de dolari, 12% din această sumă datorându-se doar decriptorilor pentru GrandCrab de la Bitdefender.
Depozitul No More Ransom, susținut de contribuțiile a 163 de parteneri care luptă împotriva infracțiunilor cibernetice la nivel global, împlinește patru ani luna aceasta. Fiind primul parteneriat public-privat de acest fel, NMR ajută victimele atacurilor ransomware să își recupereze datele criptate fără să fie nevoite să plătească sumele de răscumpărare solicitate de atacatori.
Utilizatorii nu trebuie decât să acceseze nomoreransom.org și să urmărească pașii Crypto Sheriff pentru a ajuta la identificarea atacului ransomware care le afectează datele. Dacă este disponibil un decriptor, va fi furnizat un link pentru descărcare.
Sărbătorindu-și reușitele, Europol a publicat săptămâna aceasta un comunicat de presă prin care a anunțat că depozitul No More Ransom „a înregistrat, de la lansare, peste 4,2 milioane de vizitatori din 188 de țări și a oprit răscumpărări în valoare de aproximativ 632 de milioane de dolari din a ajunge în buzunarele infractorilor.”
„Susținut de contribuții de la 163 de parteneri, portalul a adăugat 28 de instrumente în ultimul an și poate decripta acum până la 140 de tipuri diferite de infecții cu ransomware. Portalul este disponibil în 36 de limbi,” a declarat Europol.
Furnizorii de soluții de securitate cibernetică au fost cei mai importanți colaboratori, constituind 37% din contribuții, însă 28% dintre instrumentele de decriptare au venit de la autoritățile de aplicare a legii, 11% de la CERT-uri, 7% de la companii din industria serviciilor financiare, 6% de la organizații non-profit și 3% de la companiile de consultanță. Chiar și companiile de telefonie și mediul academic au contribuit, fiecare cu un procent mic, dar important, de 2%.
În ceea ce privește Bitdefender, compania a furnizat până acum șapte instrumente gratuite de decriptare pentru nouă categorii diferite de ransomware. Numai decriptorii pentru GandCrab de la Bitdefender au salvat victimele atacurilor ransomware de la plata a 76 de milioane de dolari până în prezent – sau 12% din suma totală de 632 de milioane de dolari solicitată drept răscumpărare, pe care No More Ransom a împiedicat-o din a ajunge în buzunarele atacatorilor în ultimii patru ani.
Un infografic util publicat împreună cu comunicatul de presă arată informații despre parteneri, instrumente, limbi și țări, precum și despre creșterea anuală a partenerilor, numărul total de descărcări și categoriile de ransomware acoperite.

tags


Autor


Bogdan BOTEZATU

Bogdan Botezatu este Director de cercetare a amenințărilor informatice la Bitdefender.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader