Aplicațiile de mesaje sunt principalele ținte ale hackerilor, în această perioadă

Bogdan BOTEZATU

03 Aprilie 2020

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Aplicațiile de mesaje sunt principalele ținte ale hackerilor, în această perioadă

Lucrul de acasă nu este singura măsură recomandată de autorități, iar mii de oamenii au ales deja să se auto-izoleze pentru a evita să se infecteze. Pe măsură ce distanțarea socială devine ceva normal, oamenii se bazează din ce în ce mai mult pe lumea digitală pentru a comunica, a interacționa, a lucra, a face cumpărături și pentru a se sprijini unul pe celălalt.
Infractorii cibernetici știu asta și de aceea fac tot ceea ce le stă în putință pentru ca tu să devii următoarea lor victimă. Atacurile diferă, de la clasicele mailuri de tip phishing și site-uri periculoase, la reclame frauduloase și mesaje false trimise pe platformele rețelelor de socializare și aplicațiile de mesagerie instantanee.
Data viitoare când vrei să te conectezi la internet și să comunici cu ceilalți pe Facebook, Twitter, WeChat sau WhatsApp, fii cu ochii în patru și ferește-te de hackeri. Aceștia vor face orice pentru a profita de utilizatori, în special acum, când oamenii se bazează pe internet mai mult ca niciodată pentru a se informa în această perioadă.
Devreme ce Amazon a scos din platforma sa mai mult de un milion de produse care promovau beneficii false pentru sănătate, hackerii au luat cu asalt platformele rețelelor de socializare și aplicațiile de mesagerie de pe toate platformele, promovând produse false și răspândind frică și dezinformare.
Reprezentanții Facebook, Google, Twitter și Reddit au spus la rândul lor că sunt hotărâți să oprească dezinformarea și să mențină pe toată lumea conectată în condiții cât mai sigure cu putință.
Pentru a rezolva problema știrilor false și fraudelor, WhatsApp a încheiat un parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății în vederea lansării unui hub cu informații privind coronavirus care să ajute instituțiile educaționale, companiile și angajații să învețe cum să utilizeze aplicația în această perioadă. Efortul comun al platformelor online care șterg știrile false este apreciat și de mare folos.
Cu toate acestea, știrile false și fraudele nu reprezintă singura amenințare care merită atenția noastră. Infractorii cibernetici vor recurge cel mai probabil la aplicațiile de mesagerie instantanee pentru a trimite mesaje cu conținut contextual pentru a te determina să accesezi un link fraudulos care pare legitim. Închipuie-ți cum ar fi ca dispozitivele tale să fie infectate cu malware sau ransomware într-o perioadă ca aceasta.
În cazul în care primești un mesaj suspect din surse pe care nu le cunoști, urmează aceste reguli simple:

  • Nu da atenție mesajului
  • Nu accesa linkul din mesaj, nu furniza informații cu caracter personal și nu face plăți la recomandarea expeditorului
  • Dacă ai primit mesajul prin WhatsApp, blochează numărul
  • Dacă furnizorul tău de servicii sau telefonul permite filtrarea personalizată, raportează mesajele ca fiind spam
  • Raportează orice utilizare necorespunzătoare, mesaj spam sau activitate frauduloasă deținătorului platformei
  • Colectează informații oferite de furnizorul tău de servicii medicale și autoritățile locale
  • Asigură-te că soluția ta de securitate este actualizată

Rămâi în siguranță! #staysafe
 

tags


Autor


Bogdan BOTEZATU

Bogdan Botezatu este Director de cercetare a amenințărilor informatice la Bitdefender.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader