Victimă a phishing-ului

Bogdan are 31 de ani şi computerul este sursa sa de venit. IT-ul a fost pasiunea sa încă de mic. Pe măsură ce a crescut s-a specializat în acest domeniu, astfel că acum calculatoarele nu mai prezintă niciun secret pentru el. Deţine două sisteme de ultimă generaţie, echipate cu o serie de componente în care a investit o sumă considerabilă. Foloseşte cele două calculatoare zilnic, ele mergând aproape în permanenţă. Atunci când nu lucrează pe ele la proiecte de editare video, le foloseşte asemenea unui utilizator obişnuit, pentru a naviga pe internet şi pentru a rula aplicaţii multimedia.

Viaţa sa se petrece în faţa calculatorului: îşi plăteşte facturile online, tranzacţiile bancare le supraveghează cu ajutorul unei aplicaţii online, gadget-urile şi echipamentele noi şi le comandă de pe net, chiar şi mâncarea o comandă online (ştie el un site mişto!)

Victimă a site-urilor periculoase

Cristina are 38 de ani, un serviciu solicitant şi un program mai mult decât încărcat. Ziua ei de lucru începe dimineaţa şi se termină după ora şase. Fiind o femeie extrem de activă, Cristina are nevoie de acces la internet tot timpul: la serviciu, atunci când se deplasează, dar şi după ce ajunge acasă. PC-ul ei de acasă beneficiază de o conexiune permanentă la Internet. De cele mai multe ori, ea îl foloseşte pentru a citi şi a trimite e-mailuri. Cristina nu este însă singurul utilizator al acestui computer. Dănuţ îl foloseşte, de asemenea, după ce ajunge acasă de la şcoală.

Victimă a codurilor malware

Daniel are 25 de ani şi foloseşte calculatorul zilnic, în timpul săptămânii. Nu e un împătimit al IT-ului, dar ştie să-şi reinstaleze sistemul de operare fără să sune vreun fost amic de prin liceu. Cu toate că cea mai mare parte a zilei şi-o petrece la birou, are un PC şi acasă. Şi l-a luat acum ceva vreme şi acum bagă bani în el o dată la câţiva ani, cât să aibă un sistem decent. Computerul personal îl foloseşte, în principal, pentru a naviga pe internet. De cele mai multe ori citeşte presa şi mailurile; uneori mai aruncă un ochi pe blogul unui prieten, fără a-l urmări însă zilnic. Mai un site de socializare, mai o actualizare de profil…mai dă jos din când în când câte un film şi îşi imaginează cum ar reacţiona dacă ar primi vreodată amendă pentru deţinerea de materiale piratate...