Victimă a phishing-ului

Bogdan are 31 de ani şi computerul este sursa sa de venit. IT-ul a fost pasiunea sa încă de mic. Pe măsură ce a crescut s-a specializat în acest domeniu, astfel că acum calculatoarele nu mai prezintă niciun secret pentru el. Deţine două sisteme de ultimă generaţie, echipate cu o serie de componente în care a investit o sumă considerabilă. Foloseşte cele două calculatoare zilnic, ele mergând aproape în permanenţă. Atunci când nu lucrează pe ele la proiecte de editare video, le foloseşte asemenea unui utilizator obişnuit, pentru a naviga pe internet şi pentru a rula aplicaţii multimedia. Viaţa sa se petrece în faţa calculatorului: îşi plăteşte facturile online, tranzacţiile bancare le supraveghează cu ajutorul unei aplicaţii online, gadget-urile şi echipamentele noi şi le comandă de pe net, chiar şi mâncarea o comandă online (ştie el un site mişto!)

Bogdan nu a întâmpinat probleme de securitate până acum, în special pentru că este conştient de valoarea investiţiei sale şi de faptul că o soluţie antivirus este absolut necesară în cazul său. El foloseşte, pe lângă firewall-ul inclus în soluţia sa antivirus, un firewall separat, care să-i confere un plus de siguranţă atunci când navighează pe internet.

Zilele trecute, Bogdan îşi citea mailurile, aşa cum obişnuieşte în fiecare seară. Nimic neobisnuit, cu exceptia unui mail venit de la banca cu care lucrează de obicei. Este înştiinţat că există o problemă cu contul său şi că cei din sucursală au nevoie de câteva date personale. Putin surprins de modul în care banca s-a gândit să-l contacteze, Bogdan hotărăşte totuşi să trimită datele solicitate, cele povestite în mail potrivindu-se surprinzător de bine cu realitatea.

Două zile mai târziu, intrând pe contul său online, Bogdan constată cu surprindere că nu are fonduri disponibile, cu toate că o sumă importantă de bani i-a fost virată acum cinci zile!

Soluţia pentru Bogdan

BitDefender Total Security 2011
furnizează protecţie completă împotriva viruşilor, atacurilor de tip phishing şi tentativelor de furt al identităţii, dar şi criptare de fişiere şi instrumente pentru optimizarea sistemului tău.


Victimă a site-urilor periculoase

Cristina are 38 de ani, un serviciu solicitant şi un program mai mult decât încărcat. Ziua ei de lucru începe dimineaţa şi se termină după ora şase. Fiind o femeie extrem de activă, Cristina are nevoie de acces la internet tot timpul: la serviciu, atunci când se deplasează, dar şi după ce ajunge acasă. PC-ul ei de acasă beneficiază de o conexiune permanentă la Internet. De cele mai multe ori, ea îl foloseşte pentru a citi şi a trimite e-mailuri. Cristina nu este însă singurul utilizator al acestui computer. Dănuţ îl foloseşte, de asemenea, după ce ajunge acasă de la şcoală.

Până acum câteva luni, Cristina nu folosea o soluţie de securitate informatică pentru a-şi proteja PC-ul personal. S-a gândit că nu are nevoie, din moment ce îl foloseşte atât de puţin, iar atunci când îl foloseşte, o face pentru o activitate mai puţin periculoasă: citirea şi trimiterea de e-mailuri.

Într-una din seri, după ce termină de verificat inboxul, ştergând nişte mesaje spam cu care s-a obişnuit, Cristina se apucă de făcut un scurt research pe internet pentru un viitor proiect de muncă. Tastând prima literă în bara motorului de căutare găseşte o serie de rezultate ce conduc către site-uri cu conţinut violent. După un prim moment de uimire, ea îşi aduce aminte că acelaşi computer este folosit, după şcoală şi de Dănuţ.

Întrebat despre acest lucru, băiatul recunoaşte, în cele din urmă, că el a intrat pe acele site-uri, dar doar de curiozitate.

Soluţia pentru Cristina

BitDefender Internet Security 2011
furnizează protecţie împotriva ameninţărilor web, performanţe de invidiat în timpul jocurilor online şi control parental riguros pentru familiile ce folosesc internetul.


Victimă a codurilor malware

Daniel are 25 de ani şi foloseşte calculatorul zilnic, în timpul săptămânii. Nu e un împătimit al IT-ului, dar ştie să-şi reinstaleze sistemul de operare fără să sune vreun fost amic de prin liceu. Cu toate că cea mai mare parte a zilei şi-o petrece la birou, are un PC şi acasă. Şi l-a luat acum ceva vreme şi acum bagă bani în el o dată la câţiva ani, cât să aibă un sistem decent. Computerul personal îl foloseşte, în principal, pentru a naviga pe internet. De cele mai multe ori citeşte presa şi mailurile; uneori mai aruncă un ochi pe blogul unui prieten, fără a-l urmări însă zilnic. Mai un site de socializare, mai o actualizare de profil…mai dă jos din când în când câte un film şi îşi imaginează cum ar reacţiona dacă ar primi vreodată amendă pentru deţinerea de materiale piratate...

N-a avut niciodată mari probleme de securitate până acum. Încă din liceu a folosit ori trial-uri de produse antivirus, ori versiuni free; uneori a avut perioade de câteva luni când s-a dat pe net fără niciun fel de antivirus instalat. Ce-i drept, şi-a luat de vreo două ori viruşi care i-au buşit sistemul, însă nu a intrat niciodată în vreo situaţie gravă. "Se rezolvă totul cu un reinstalat, nu-i bai!"

Ajuns acasă cu câteva zile în urmă, Daniel îşi verifică inbox-ul, aşa cum face de obicei. Newslettere, spamuri, un mail de la un prieten cu un filmuleţ din vacanţă ataşat… Daniel vrea să-l deschidă dar pentru asta i se cere o aplicaţie pe care nu o are pe sistem. Dă un search pe net şi, în cele din urmă găseşte aplicaţia pe un site de care n-a auzit în viaţa lui. O descarcă mulţumit că poate vedea ce i-a trimis amicul său din concediu.

La o zi după ce a download-at un fişier de pe un site necunoscut, între două ecrane albastre şi trei erori de sistem, Daniel îşi pune mâinile în cap de nervi!

Soluţia pentru Daniel

BitDefender Antivirus Pro 2011
furnizează protecţie proactivă împotriva celor mai noi viruşi, programelor de tip spion şi tentativelor de furt al identităţii, dar şi o interfaţă prietenoasă, uşor de personalizat.