www

Ultimele știri

Bitdefender susține Olimpiada Internațională de Matematică din 2018, organizată în România, la Cluj-Napoca

January 2018


Olimpiadă Internaţională de Matematică din 2018 are loc în România. Cluj-Napoca devine capitala mondială a matematicii. Bitdefender este partener silver special al evenimentului.

Olimpiadă Internaţională de Matematică (IMO) va avea loc în 2018 în România, la Cluj-Napoca, în perioada 3-14 iulie, un eveniment la care participă în fiecare an peste 600 de elevi din aproximativ 110 țări.

Fiecare ţară este reprezentată de o echipă formată din maximum șase elevi şi însoţită de cel puţin doi profesori matematicieni. În timpul desfășurării olimpiadei, concurenții trebuie să rezolve, individual, două subiecte de concurs în două zile consecutive, fiecare conținând trei probleme.

Olimpiadele Internaţionale de Matematică au fost iniţiate de România, prin Societatea de Ştiinţe Matematice în 1959, la iniţiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al societăţii.

Primele două astfel de competiţii s-au desfăşurat la Braşov şi Sinaia, doar cu ţări din blocul comunist. În 1969 a participat şi prima ţară occidentală, iar după 1970 mai multe state din vest au devenit membre ale OIM. România deţine recordul de organizări fiind gazda edițiilor din 1969, 1979 şi 1999. Organizarea ediţiei din 2018 a fost iniţiativa Societăţii de Ştiinţe Matematice din România pentru a celebra anul centenarului României. România şi Bulgaria sunt singurele ţări ce au participat la toate ediţiile iar într-un clasament neoficial pe numărul total de medalii, România se află pe locul al treilea, conform Societății de Ştiinţe Matematice din România.

„În ultimii ani, statisticile demonstrează clar că industria IT&C, domeniu care structural are o valoare adăugată mare și presupune cunoștinte de matematică și științe, contribuie deja substanțial la creșterea economică a României și la transformarea ei într-una bazată pe inovație. Cred că Olimpiada de Matematică va contribui la pregătirea unei noi generații de specialiști IT de care România are nevoie în anii care urmează”, spune Florin Talpeș, CEO al Bitdefender, partener al Olimpiadei Intenaționale de Matematică 2018.

„Încredințarea acestui eveniment Clujului vine drept recunoaștere a unui spațiu clujean al colaborării interinstituționale corecte și eficiente și a unui climat care permite atragerea mediului privat în marile proiecte ale educației – o prioritate de management transformată în dezideratul construirii unei școli pe care să o putem numi, cu adevărat, performantă. Suntem convinși că eforturile noastre reunite vor face din cea de-a 6-a ediție românească a Olimpiadei Internaționale de Matematică un adevărat regal al competiției și al performanței științifice, ca mărturie clujeană a încrederii în rolul școlii și al educației”, spune și Valentin Claudiu Cuibus, inspector şcolar general al județului Cluj.

Olimpiada este organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, cu implicarea ştiinţifică a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România şi sub coordonarea locală a Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. Evenimentul se bucură de un important sprijin instituţional din partea Institutului de Matematică al Academiei Române, al Consiliului Judeţean Cluj şi al Primăria Municipiului Cluj-Napoca, dar și al universităților Babeş-Bolyai şi Tehnică din Cluj-Napoca.


Share