www

Ultimele știri

Bitdefender se alătură inițiativei No More Ransom a Europol și oferă gratuit victimelor ransomware instrumente pentru recuperarea datelor

December 2016


Producătorul global de soluții de securitate Bitdefender aderă la proiectul No More Ransom, inițiat de Europol, destinat luptei contra ransomware, cea mai prolifică amenințare cibernetică a momentului.

Bitdefender pune la dispoziție în mod gratuit instrumente pentru decriptarea datelor și oferă victimelor posibilitatea să le recupereze fără să mai plătească recompense infractorilor cibernetici. Amenințările de tip ransomware, care blochează datele de pe dispozitiv și solicită bani pentru a reda accesul utilizatorului, s-au extins în 2016 dinspre Windows și Linux către mai multe sisteme de operare, precum Mac OSX și Android, alimentate de succesul fără precedent al modelului de business. Kit-urile pentru decriptare sunt disponibile pe nomoreransom.org, un portal online disponibil în șase limbi.

„Pierderile financiare generate de ransomware, estimate la un miliard de dolari până la finalul anului, arată că nu toate tehnologiile de securitate tradiționale au reușit să asigure protecție completă împotriva acestor amenințări complexe. Astfel de inițiative pot diminua amploarea fenomenului”, spune Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist în cadrul Bitdefender.

Potrivit unor studii ale Bitdefender, infectarea cu ransomware reprezintă a doua cea mai mare temere a directorilor de IT din companiile de talie medie și mare – 13,7% dintre companii consideră ransomware o amenințare greu de gestionat. La nivelul utilizatorilor individuali, o cercetare derulată în 2016 arată că probabilitatea ca hackerii să facă bani de pe urma acestui tip de software periculos este foarte ridicată, în condițiile în care 52% dintre utilizatorii de internet din România spun că sunt dispuși să achite o sumă de bani – în medie 550 de lei - în eventualitatea unei infectări și a pierderii accesului la informații. Principalele surse de infectare a terminalelor cu ransomware sunt paginile de internet compromise, e-mail-urile primite și fișierele provenite din surse îndoielnice, conform opiniilor celor chestionați.

România se află în top zece țări la nivel mondial în funcție de incidența ransomware, cele mai frecvente amenințări care vizează utilizatorii autohtoni fiind Teslacrypt (11%), Locky (10%) și Cryptolocker (9%), versiuni pentru care Bitdefender a furnizat de-a lungul anului vaccinuri menite să împiedice criptarea datelor.

Pe nomoreransom.org, utilizatorii pot afla informații suplimentare despre ransomware și modul în care se pot feri de această amenințare. Utilizatorilor li se recomandă să păstreze copii ale datelor importante, să folosească o soluție de securitate și să evite să acceseze linkuri sau fișiere din e-mail-uri nesolicitate.

Proiectul No More Ransom a fost lansat în iulie 2016 de poliția națională olandeză și Europol, instituția de combatere a criminalității la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a crește nivelul de colaborare dintre sectoarele public și privat în lupta contra ransomware.

Mai multe recomandări sunt disponibile pe nomoreransom.org
 


Share