www

Ultimele știri

Bitdefender investește în protecția împotriva hărțuirii online a copiilor

February 2019


Bitdefender reafirmă misiunea de asigurare a unei protecții complete în mediul cibernetic prin investiția într-o nouă direcție strategică

Producătorul de soluții de securitate cibernetică Bitdefender reafirmă misiunea de asigurare a unei protecții complete în mediul cibernetic prin investiția într-o nouă direcție strategică, cea a protejării copiilor împotriva hărțuirii pe internet.

Fenomenul hărțuirii online a devenit tot mai frecvent, anual un număr din ce în ce mai mare de copii căzând victime agresiunilor. Potrivit studiilor Bitdefender, opt din zece adolescenți au fost hărțuiți pe internet cel puțin o dată în ultimul an, jumătate au persoane necunoscute în lista de prieteni, iar unuia din douăzeci i s-au solicitat fotografii cu conținut sexual.

„Ne dorim să asigurăm prin soluțiile noastre o protecție completă împotriva tuturor amenințărilor, fie că acestea au ca țintă adulți, tineri sau companii de toate mărimile. Am început așadar să lucrăm la o soluție integrată în serviciul de control parental capabilă să protejeze copiii de agresiuni petrecute în mediul online, iar investiția se ridică deja la două milioane de euro”, a declarat Ciprian Istrate, vicepreședinte pentru soluții consumer la Bitdefender.

Serviciul lansat în premieră mondială este disponibil pentru început pentru utilizatorii de limba engleză, este integrat în produsele Bitdefender BOX vândute în Statele Unite și Canada și va fi inclus în viitor, ca pachet opțional, și în soluțiile Bitdefender Internet Security și Bitdefender Total Security.

Procesul de cercetare și dezvoltare a înglobat expertiza a zeci de angajați din domenii precum dezvoltare, testare, machine-learning, analiză comportamentală, management și marketing de produs. Soluția ce are la bază tehnologii de inteligență artificială este în plin proces de dezvoltare și implică antrenarea algoritmilor în cele mai răspândite limbi vorbite pe glob, iar limba română se află în lista celor prioritare.

Soluția identifică agresorii sexuali prin depistarea atacurilor transmise în scris prin servicii de mesagerie online și a solicitărilor sau schimburilor de fotografii cu conținut nepotrivit. Mai mult, modulul îi semnalează părintelui atât conversații în care copilul este forțat să aibă un comportament nepotrivit, cât și cereri de întâlnire în afara locuinței sau de aflare a adresei de acasă, venite din partea unor străini. Orice încercare de a obține numere de carduri, adrese, date personale sau parole va declanșa, de asemenea, o atenționare către părinte.

Componenta anti-hărțuire este capabilă să detecteze comportamentul sau limbajul ostil - inițiat de către copil sau îndreptat înspre el - menit să rănească emoțional o persoană, când agresiunea are loc în mod repetat și creează un dezechilibru de putere între cele două părți.

Serviciul monitorizează constant mesajele și fotografiile trimise pe platforme precum WhatsApp, Facebook Messenger și Instagram, dar și pe alte aplicații populare. Părintele primește prin e-mail, zilnic, săptămânal sau lunar, un raport cu activitatea online a copilului, unde i se semnalează activitățile cu un grad crescut de risc și potențial periculoase.

În comparație cu soluțiile de securitate existente pe piață, care includ, printre altele, instrumente care redau timpul petrecut pe dispozitive, localizează copilul și previn accesul la siteuri sau aplicații cu conținut nepotrivit vârstei sale, noul serviciu de control parental permite și detectarea unor comportamente extrem de nocive, imposibil de depistat până acum. Specialiștii Bitdefender au demarat procesul de brevetare la nivel internațional a componentelor-cheie din spatele acestei inovații.

După prima lună de la lansare, unul din șase utilizatori de Bitdefender BOX din Statele Unite ale Americii și Canada folosește soluția de control parental care include noul modul anti-hărțuire, timp în care algoritmii au analizat mii de conversații cu potențial de risc. Instrumentul urmărește să consolideze relația părinte-copil și nu se vrea a fi un instrument de invadare a vieții personale a minorului. Astfel, părintele nu are acces la conținutul conversațiilor, iar ele pe care le primește ar trebui să îi apropie și să îi facă să discute despre subiectul respectiv.


Share