www

Ultimele știri

Bitdefender a asistat FBI, DEA și Europol la destructurarea AlphaBay și Hansa, cele mai mari grupări transfrontaliere de criminalitate online

July 2017


• Operațiunea globală condusă de Biroul Federal de Investigații (FBI), DEA (Agenția Americană de Combatere a Traficului de Droguri) și Poliția Națională Olandeză, alături de Europol, cu sprijinul Bitdefender, a anihilat infrastructura clandestină unde se comercializau peste 350.000 de bunuri și mărfuri ilegale, inclusiv arme de foc, droguri și amenințări informatice • AlphaBay și Hansa sunt prima și a treia cele mai mari piețe din DarkWeb la nivel global, cu vânzări de peste un miliard de dolari • Arestarea administratorilor și destructurarea grupărilor este o lovitură dură dată criminalității informatice și una dintre cele mai complexe operațiuni transfrontaliere din ultimii ani

Producătorul de securitate cibernetică Bitdefender a anunțat că, în urma colaborării cu Europol, Biroul Federal de Investigații și Departamentul de Justiție din SUA, au fost anihilate AlphaBay și Hansa, două dintre cele mai mari piețe de bunuri și servicii interzise.

Echipele Bitdefender au lucrat îndeaproape cu organele de cercetare penală și au oferit asistență în procesul de acumulare şi colectare a probelor.

Cele două platforme comerciale din Dark Web, pagini de internet ascunse motoarelor de căutare tradiționale, furnizau către sute de mii de clienți bunuri și servicii folosite în scop infracțional - arme de foc, droguri și amenințări informatice.

Notă pentru editori

Fondatorul AlphaBay, un cetățean canadian, a fost localizat și arestat de autorități pe 5 iulie 2017, în Thailanda, unde trăia o viață luxuriantă, iar de la fața locului s-au confiscat milioane de dolari. Simultan, mai multe servere au fost ridicate din Canada și Olanda.

În cazul Hansa, cei doi administratori ai rețelei au fost arestați în Germania și mai multe servere au ajuns la autorități după perchezițiile efectuate în Olanda, Lituania și Germania. Platforma comercială și-a încetat definitiv activitatea începând cu 20 iulie. Circa 10.000 de adrese ale clienților Hansa au fost predate către Europol.

AlphaBay, cea mai mare platformă comercială din Dark Web, vindea produse de la peste 40.000 de comercianți și era folosită de către 200.000 de utilizatori. AlphaBay punea la dispoziția clienților 250.000 de oferte de vânzare pentru droguri și substanțe toxice și 100.000 de anunțuri la acte de idenditate furate sau false, bunuri contrafăcute, arme de foc, unelte folosite în atacuri informatice și alte servicii frauduloase. Valoarea totală a tranzacțiilor derulate prin AlphaBay este de un miliard de dolari, conform estimărilor autorităților.

Hansa era al treilea cel mai mare marketplace din Dark Web, cu rulaje similare de droguri ilegale și produse interzise. Cele două rețele au făcut mii de victime la nivel mondial și au funcționat într-un cadru anonim care a testat pe deplin abilitatea autorităților de a aduce vinovații în fața justiției.

Un volum impresionant de informații ajuns pe mâna autorităților va conduce la deschiderea a sute de noi anchete în Europa.

Mai multe detalii sunt disponibile aici.


Share