VPN pentru acasă sau VPN pentru companii: Care e diferența?

Vlad CONSTANTINESCU

09 August 2022

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
VPN pentru acasă sau VPN pentru companii: Care e diferența?

VPN-urile sunt instrumente de confidențialitate bine stabilite care le permit utilizatorilor să acceseze resurse din mediul online în mod anonim și să evite limitările nedrepte.

Sunt cunoscute în principal ca servicii pentru acasă/utilizatori individuali/B2C (business to consumer) care răspund nevoilor utilizatorilor individuali și puțini sunt familiarizați cu omologii lor corporativi.

VPN-urile pentru companii cunoscute și sub denumirea de VPN-uri B2B (business to business)/ corporative/ de tip enterprise funcționează pe același principiu: crearea unei rețele private virtuale care le oferă utilizatorilor anonimitate și îi protejează de furtul de date.

Atât soluțiile VPN pentru acasă, cât și cele pentru companii au rețele de server dedicate și folosesc combinații server/client pentru a facilita conexiunea.

La fel ca analogii lor pentru acasă, VPN-urile pentru companii creează un canal securizat și criptează traficul către serverele lor. În ciuda asemănărilor lor, câteva diferențe cheie deosebesc aceste două tipuri de servicii.

 

VPN pentru acasă

VPN pentru companii

Scop

Utilizare personală (navigare anonimă, securitate pentru rețelele Wi-Fi publice, ocolirea restricțiilor geografice)

Utilizare corporativă (protejează rețeaua companiei, permite angajaților care lucrează la distanță să acceseze resursele companiei, securizează traficul de internet)

Număr de utilizatori

Utilizatori individuali/casnici

Concepută pentru a răspunde nevoilor mai multor sau tuturor membrilor companiei

Administrarea conturilor

Fiecare utilizator are control deplin și drept de proprietate asupra contului său

Conturile sunt gestionate centralizat, de obicei de către proprietarul companiei

Servere și adrese IP dedicate

De obicei, utilizatorii folosesc în comun serverele și adresele IP, dar pot plăti suplimentar pentru adrese IP dedicate

Companiile beneficiază de servere și adrese IP dedicate (nu utilizează serverele în comun cu alte companii)

Întreținere

Cerințe reduse de întreținere, de obicei este suficient ca software-ul să fie actualizat

Întreținere complexă; de obicei sunt necesare cunoștințe avansate de securitate cibernetică și coordonare cu alte departamente

Tip de confidențialitate

Orientată spre utilizatorii individuali; protejează traficul împotriva monitorizării sau înregistrării

Companiile monitorizează, înregistrează și filtrează adesea activitatea pe internet a angajaților

Instalare

Instalare simplă a unui client VPN pe dispozitivul țintă

Instalare centralizată; de obicei gestionată de administratorii de sistem

Facturare

Utilizatorii plătesc pentru propria licență

De obicei, facturare centralizată adaptată dimensiunii și nevoilor companiei

Preţ

Semnificativ mai mic

Mai mare, în funcție de dimensiunea și nevoile echipei

Scopuri diferite

Soluțiile VPN personale, cum ar fi Bitdefender VPN, sunt concepute pentru a se potrivi nevoilor utilizatorilor individuali, care pun accent pe activitățile de agrement. Ele permit utilizatorilor să navigheze pe internet în mod anonim, să evite restricțiile geografice și limitarea lățimii de bandă și să își protejeze datele când se conectează la rețele Wi-Fi publice.

Pe de altă parte, scopul principal al VPN-urilor pentru companii, cum ar fi Cisco AnyConnect, este de a permite angajaților care lucrează la distanță să se conecteze la rețeaua companiei și să acceseze resursele acesteia.

Servere și adrese IP dedicate

Pentru a crește gradul de anonimitate, VPN-urile pentru acasă permit mai multor utilizatori din locații diferite să utilizeze în comun aceleași servere și adrese IP. Atribuirea aceleiași adrese IP mai multor utilizatori reduce șansa ca aceștia să fie identificați și ca identitățile să le fie dezvăluite.

În plus, VPN-urile B2C schimbă în mod regulat adresele IP, ceea ce înseamnă că același server poate avea adrese IP diferite în diferite momente ale zilei.

În schimb, VPN-urile pentru companii oferă servere și adrese IP dedicate; fiecărei companii i se atribuie o anumită adresă IP statică pe un server. Adresele IP dedicate, statice, ajută la gestionarea utilizatorilor din companie. Administratorii de rețea pot configura gateway-uri private, pot monitoriza dispozitivele și conexiunile gateway-urilor și pot gestiona liste de utilizatori și adrese IP.

În plus, din moment ce serverul nu este folosit în comun cu alte companii, performanța acestuia este mai bună.

Diferite tipuri de confidențialitate

Serviciile VPN personale sunt concepute pentru a proteja confidențialitatea utilizatorilor individuali. Când te conectezi la un VPN personal, traficul tău este criptat și redirecționat printr-o rețea privată de servere. Acest lucru îi împiedică pe atacatori să-ți intercepteze și să-ți monitorizeze traficul. În acest caz, numai furnizorul VPN poate vedea datele pe care le transmiți prin conexiunea ta.

VPN-urile pentru companii protejează și ele confidențialitatea, dar se concentrează mai degrabă pe nevoile companiei decât pe utilizatorii individuali. La rândul lor, criptează traficul și îl direcționează prin servere private, departe de privirile indiscrete. Cu toate acestea, majoritatea companiilor monitorizează, înregistrează și filtrează activitatea online a angajaților în timp ce sunt conectați la soluția VPN a companiei, ceea ce înseamnă că nu sunt potrivite pentru activitățile online de agrement.

tags


Autor


Vlad CONSTANTINESCU

Vlad's love for technology and writing created rich soil for his interest in cybersecurity to sprout into a full-on passion. Before becoming a Security Analyst, he covered tech and security topics.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader