Raport Bitdefender privind peisajul amenințărilor la adresa consumatorilor în anul 2020 – Atacatorii vizează din ce în ce mai mult nivelul uman

Bogdan BOTEZATU

11 Aprilie 2021

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Raport Bitdefender privind peisajul amenințărilor la adresa consumatorilor în anul 2020 – Atacatorii vizează din ce în ce mai mult nivelul uman

Securitatea cibernetică poate părea adesea a fi un domeniu de interes doar pentru companii. Însă utilizatorii individuali sunt afectați în egală măsură de atacurile cibernetice, fie direct, fie indirect. Săptămâna aceasta, Bitdefender a publicat Raportul său anual privind peisajul amenințărilor la adresa consumatorilor pentru anul 2020, evidențiind câteva dintre cele mai răspândite amenințări cibernetice care vizează utilizatorii individuali în prezent. O concluzie importantă: infracțiunile cibernetice din anul 2020 au fost definite de atacuri care au vizat în mod vizibil și agresiv nivelul uman.

Eforturi comune pentru a profita de pe urma pandemiei de COVID-19

Pandemia de COVID-19 s-a dovedit a fi profitabilă pentru fiecare „sector” al infracțiunilor cibernetice, în special în prima jumătate a anului. Cu toate acestea, în a doua jumătate, infractorii s-au concentrat pe țintele mai mari, înregistrând rate mai mari de succes.

La începutul pandemiei, infractorii cibernetici și-au îndreptat atacurile agresive înspre persoanele care au început să lucreze de la distanță, utilizând tactici de răspândire a fricii pentru a-i compromite fie pe aceștia, fie compania pentru care lucrau. De fapt, majoritatea amenințărilor analizate de Bitdefender în 2020 au fost mai răspândite în prima jumătate a anului decât în ce-a de-a doua. Acest lucru este interesant, dar nu ar trebui să fie surprinzător.

Trecerea la munca de la distanță a însemnat că la rețelele de acasă s-au conectat atât dispozitivele personale, cât și dispozitivele hardware ale companiilor. Se știe că dispozitivele inteligente conectate la internet, cum ar fi camerele de supraveghere, becurile inteligente, lacătele și soneriile inteligente și monitoarele pentru bebeluși sunt pline de vulnerabilități, creând riscuri importante de securitate. Dispozitivele cu sisteme de operare brevetate alcătuiesc 34% din totalul dispozitivelor deținute de consumatorii individuali și 96% din totalul dispozitivelor la nivelul cărora s-au detectat vulnerabilități. Bitdefender a remarcat o creștere cu 338% a vulnerabilităților la nivelul televizoarelor inteligente, comparativ cu 2019.

Spam – calitate mai presus de cantitate

A început să devină din ce în ce mai greu să se facă distincția între mesajele spam și cele legitime, pe măsură ce atacatorii au trecut de la cantitate la calitate. Cu toate că mesajele spam au continuat, în mare parte, să livreze aceiași troieni sau ransomware, infractorii cibernetici au optat pentru rate mai bune de deschidere în a doua jumătate a lui 2020. La capitolul ransomware, în 2020 s-a înregistrat o creștere de 485% față de anul precedent. Cu toate că de obicei companiile sunt ținta ransomware-ului, consumatorii individuali care neglijează bunele practici de igienă cibernetică cad din ce în ce mai des în plasele atacatorilor.

Malware pe Android

În cazul utilizatorilor de smartphone-uri, care dețin majoritar dispozitive Android, am observat o tendință neobișnuită, anume că un număr relativ mare de utilizatori a început să instaleze aplicații Zoom provenite din surse neoficiale. Acest lucru le-a expus dispozitivele la malware mascat sub formă de instrumente de instalare pentru aplicația Zoom. De asemenea, 35% din tot malware-ul de pe Android care a fost detectat provine din familia Android.Trojan.Agent, urmat de Android.Trojan.Downloader, cu 10%, și Android.Trojan.Banker, cu 7%.

Exploit-uri și aplicații care minează criptomonedă

Numărul exploit-urilor raportate pe parcursul anului 2020 a crescut și el. Senzorii noștri au înregistrat o creștere a numărului raporturilor în prima jumătate a lui 2020 și o scădere a acestui număr spre finalul anului. De asemenea, numărul rapoartelor privind aplicațiile care minează criptomonedă a fost mai mare în prima jumătate a anului, comparativ cu a doua jumătate, alcătuind 70% din toate rapoartele la nivel global.

Descarcă raportul complet

Aceste noi schimbări și tendințe din peisajul amenințărilor se vor păstra, probabil, și în 2021. Cel mai probabil, infractorii cibernetici vor reutiliza toate tacticile de succes din 2020 și utilizatorii vor trebui să se adapteze pentru a putea identifica și remedia amenințările cu succes. Fie că vorbim despre dispozitive IoT, ransomware, spam, phishing sau amenințări pe Android, peisajul amenințărilor din 2020 a arătat că infractorii cibernetici se adaptează rapid și sunt oportuniști, dar și că panica, frica și dezinformarea pot deveni instrumente puternice în mâinile atacatorilor.

Descarcă Raportul complet privind peisajul amenințărilor la adresa consumatorilor în anul 2020 pentru a vedea analiza complexă a acestor descoperiri, dar și o analiză geografică detaliată a statisticilor. Raportul se bazează pe analiza datelor trimestriale și anuale, derivate din cloud-ul de securitate Global Protective Network (GPN) al Bitdefender, care soluționează miliarde de solicitări în fiecare zi la nivelul a milioane de endpoint-uri și care utilizează algoritmi avansați pentru a identifica diferite amenințări și modele de atac.

tags


Autor


Bogdan BOTEZATU

Bogdan Botezatu este Director de cercetare a amenințărilor informatice la Bitdefender.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader