5 minute

Omegle - platforma de chat tip ruletă ce îți poate amenința confidențialitatea și securitatea online

Bitdefender

19 Iulie 2022

Ad Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 90 de zile
Omegle - platforma de chat tip ruletă ce îți poate amenința confidențialitatea și securitatea online

Lansată în urmă cu peste un deceniu, aplicația populară de chat și mesagerie video care le permite utilizatorilor să se conecteze cu străini și-a recăpătat popularitatea datorită utilizatorilor de internet care se confruntau cu distanțarea socială și izolarea în timpul pandemiei de covid-19.

Deși creșterea popularității sale nu a fost neapărat neașteptată, lipsa proceselor de moderare și verificare a vârstei și a setărilor de control parental transformă platforma de comunicare video și chat de tip ruletă într-un paradis pentru prădătorii online și infractorii digitali.

Înainte de a aprofunda riscurile de securitate și confidențialitate la care este posibil să te expui atunci când utilizezi platforma, să parcurgem informațiile despre baza de utilizatori, traficul și serviciile platformei.

Cine folosește Omegle?

Potrivit celui mai recent rezumat al traficului, Omegle a avut 51,7 milioane de vizitatori unici în mai 2022, aproximativ 29,89% din SUA, 9,95% din India, 5,12% din Filipine, 4,52% din Regatul Unit și 3,48% din Germania.

Audiența Omegle a fost urmărită în rândul diferitelor categorii demografice și, în ciuda unei audiențe predominant masculine, de 63,91%, numărul de utilizatori de sex feminin care accesează platforma a crescut considerabil în perioada pandemiei, ajungând la 36,09%.

În ciuda faptului că majoritatea utilizatorilor sunt adulți tineri cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani (39,91%), o investigație realizată de BBC în februarie 2021 a constatat că există copii de șapte-opt ani care folosesc secțiunea pentru adulți a platformei, în condițiile în care limita minimă de vârstă este de 13 ani.

Utilizarea de către copii a luat amploare cel mai probabil din cauza publicității de care s-a bucurat Omegle pe TikTok – mulți tineri influenceri folosesc hashtagul #omegle pe profilurile lor când își împărtășesc experiențele atunci când folosesc platformele.

Ce pot face utilizatorii pe Omegle?

Omegle este un serviciu de chat anonim sau video-chat prin care poți vorbi cu străini selectați aleatoriu – nu este necesară înregistrarea. Platforma oferă o gamă largă de opțiuni, inclusiv:

 • O secțiune pentru adulți care conține de obicei materiale și transmisiuni explicite
 • O secțiune de chat moderată care, conform platformei: „nu este perfectă”
 • O secțiune de chat nemoderată cu o casetă de avertizare care indică faptul că utilizatorii trebuie să aibă 18 ani sau mai mult pentru a putea să o acceseze
 • O secțiune de chat pentru studenți, disponibilă numai pentru studenții cu o adresă de e-mail „.edu” verificată

Acum, să analizăm în detaliu partea întunecată a Omegle, expunând riscurile de securitate și confidențialitate pentru copii și adulți deopotrivă.

Platforma Omegle este sigură? Care sunt pericolele utilizării platformei?

Din păcate, nu. Omegle nu este o platformă socială sigură. De fapt, poate fi destul de periculoasă, mai ales pentru adulții tineri și copii. După cum am menționat deja, platforma nu solicită utilizatorilor să se înregistreze folosind o adresă de e-mail sau orice alt identificator (cu excepția chat-ului pentru studenți) și nu are nicio modalitate de a verifica vârsta utilizatorilor.

Navigarea online vine cu riscuri la pachet, iar Omegle aduce o mulțime de amenințări la adresa securității și confidențialității persoanelor suficient de curioase pentru a explora ce are platforma de oferit. Mai exact:

Expunerea la materiale neadecvate și expunerea neglijentă a datelor - Omegle a recunoscut că „se știe că prădătorii folosesc Omegle”, iar lipsa de reglementare și moderare face ca platforma să fie destinația preferată a persoanele rău intenționate. Copiii sunt deosebit de vulnerabili și pot fi păcăliți să dezvăluie informații cu caracter personal (nume, vârstă, numere de telefon și locație) și fotografii străinilor pe care îi cunosc online. În același timp, pot fi expuși la fotografii lascive și subiecte nepotrivite, cum ar fi drogurile și sexul.

Șantaj și urmărire – oricine folosește funcțiile video și chat poate face capturi de ecran sau înregistra videoclipuri fără să știi. Mai mult, conexiunea IP a fiecărui utilizator este salvată și poate fi descoperită cu ușurință de către o persoană experimentată în tehnologie pentru a determina locația partenerului de chat. Informațiile sensibile, cum ar fi fotografii sau videoclipuri lascive și orice alte informații de contact furnizate de utilizatori în timpul sesiunilor de chat, pot permite persoanelor rău intenționate să încerce să-i șantajeze și chiar să-i urmărească pe utilizatori pe alte platforme.

Tentative de hacking – Videoclipurile, mesajele și metadatele (inclusiv jurnalele mesajelor, adresele IP, marcajele de timp și capturile de ecran video în scopuri de moderare) colectate de Omegle pot fi extrase și folosite pentru a comite diverse infracțiuni online împotriva utilizatorilor.

Colectarea datelor și confidențialitatea. Omegle îți păstrează conversațiile?

Din păcate, conversațiile și interacțiunile de pe Omegle nu sunt cu adevărat anonime, deoarece platforma colectează o mare varietate de date, inclusiv:

 • Jurnale de chat salvate care pot conține orice categorie de informații cu caracter personal partajate în timpul sesiunii de chat
 • Identificatori online, cum ar fi cookie-uri și adrese IP, care pot fi dezvăluiți forțelor de ordine și altor furnizori de servicii
 • Numele domeniilor facultăților, când se utilizează modul Facultate. Și această informație poate fi partajată cu diverși terți și cu alți utilizatori care folosesc această funcție
 • Activitatea pe internet, cum ar fi interacțiunile cu platforma și reclamele și istoricul de navigare
 • Date de geo-localizare pe baza adresei IP
 • Date colectate de senzori, inclusiv capturi de ecran ale fluxului video și chat-uri care, deși sunt utilizate în scopuri de moderare, pot fi, de asemenea, partajate cu furnizorul de servicii și cu poliția

Păstrarea datelor și informațiilor cu caracter personal ale copiilor

Potrivit Politicii de confidențialitate a Omegle, platforma păstrează de obicei informațiile cu caracter personal timp de 120 de zile pentru utilizatorii obișnuiți. Cu toate acestea, pentru persoanele care au folosit funcția de salvare a jurnalelor de chat, datele lor, inclusiv identificatorii online și adresele IP, „sunt păstrate pe termen nelimitat”.

În ceea ce privește informațiile copiilor, Omegle spune că nu colectează sau stochează de bunăvoie informații cu caracter personal ale utilizatorilor sub 13 ani și încurajează părinții sau tutorii să monitorizeze îndeaproape utilizarea internetului de către copii lor, asigurându-se că nu distribuie niciodată date confidențiale online.

De asemenea, platforma recomandă părinților care cred că copilul lor a furnizat informații de orice natură să trimită un e-mail la adresa [email protected].

Cum să rămâi în siguranță pe Omegle

Când vine vorba de interacțiunile online pe Omegle, nu există o modalitate sigură prin care copilul tău să folosească platforma în siguranță și să evite expunerea la un comportament sexual inadecvat care poate avea un impact traumatizant. Ca atare, îți recomandăm să nu-i permiți copilului tău să folosească platforma și alte servicii similare. Pentru liniște sufletească, poți utiliza un serviciu de control parental, pentru a te asigura că minorii nu interacționează cu platforma.

Dacă ești un adult care este curios despre cum funcționează platforma și crezi că poți avea o conversație semnificativă cu un străin pe baza intereselor voastre comune, respectă aceste bune practici pentru a-ți asigura confidențialitatea și siguranța online:

 • Utilizează un VPN pentru a nu permite celorlalți să-ți descopere adresa IP reală
 • Citește cu atenție politica de confidențialitate
 • Utilizează o soluție de securitate pentru a bloca link-urile periculoase pe care le poți accesa în timpul sesiunilor de chat
 • Nu-ți divulga adresa de e-mail, numărul de telefon, fotografii, videoclipuri, date financiare sau orice informație care poate fi folosită pentru a-ți face rău
 • Raportează comportamentul periculos la Omegle și la poliție

tags


AutorSe întâmplă acum

Populare

Cum îți asigură tehnologia Bitdefender pentru prevenirea atacurilor web o experiență de navigare sigură

Cum îți asigură tehnologia Bitdefender pentru prevenirea atacurilor web o experiență de navigare sigură

01 Martie 2021

3 minute
Cum îți protejează Bitdefender VPN confidențialitatea și datele digitale

Cum îți protejează Bitdefender VPN confidențialitatea și datele digitale

16 Februarie 2021

3 minute

FOLLOW US ON

SOCIAL MEDIA


Articole similare

Spam-ul și adresele URL nesigure generează cele mai multe amenințări pentru dispozitivele Android Spam-ul și adresele URL nesigure generează cele mai multe amenințări pentru dispozitivele Android
Silviu STAHIE

09 August 2022

2 minute
Dispozitive IoT puternice de care uităm Dispozitive IoT puternice de care uităm
Silviu STAHIE

09 August 2022

3 minute
VPN pentru acasă sau VPN pentru companii: Care e diferența? VPN pentru acasă sau VPN pentru companii: Care e diferența?
Vlad CONSTANTINESCU

09 August 2022

3 minute