Killnet atacă spitalele europene, inclusiv centrul UMCG din Olanda

Bitdefender

03 Februarie 2023

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Killnet atacă spitalele europene, inclusiv centrul UMCG din Olanda

Gruparea pro-rusă Killnet a atacat mai multe spitale din Europa, inclusiv Centrul Medical Universitar Groningen (UMCG) din Olanda, printr-o serie de atacuri DDoS de proporții mari, care au provocat blocarea site-urilor web ale acestora.

Killnet și-a construit reputația în ultimii ani atacând resursele online ale țărilor care au sprijinit resursele de apărare ale Ucrainei împotriva invaziei ruse. Aceștia au început de jos, atacând site-uri web care aparțineau diferitelor autorități și au progresat ajungând, în cele din urmă, să țintească aeroporturi și chiar Trezoreria Statelor Unite.

Demersurile lor au fost, în principal, de fațadă, întrucât blocarea unui site web al unei instituții sau companii nu este același lucru precum a perturba activitatea entității respective. Însă, gruparea continuă să lanseze atacuri din dorința de a-și face vocea auzită.

„Spitalele din Europa, inclusiv cel din Olanda, au fost atacate, cel mai probabil, de gruparea de hackeri pro-ruși, Killnet”, a declarat Centrul Olandez de Securitate Cibernetică (NCSC), conform Euronews. „Această grupare a anunțat că va lansa o serie de atacuri care vor viza, printre altele, spitalele (din țările) care ajută Ucraina în războiul contra Rusiei.”

Motivul declarat de Killnet pentru care vizează aceste spitale este faptul că țările care le coordonează sprijină armata ucraineană, tratând soldații răniți. În urmă cu o săptămână, aceeași grupare a mai atacat și câteva aeroporturi germane, după ce țara a decis să trimită tancuri în Ucraina.

Atacurile DDoS au, de obicei, un scop unic: acela de a inunda ținta cu trafic de rețea irelevant, pentru ca alte persoane să nu poată accesa site-ul web. De asemenea, pot fi utilizate pentru a ascunde o intruziune, însă, deocamdată, acest lucru nu s-a întâmplat.

Killnet și-a făcut apariția în luna martie a anului 2022, imediat după lansarea invaziei ruse în Ucraina, atacând ținte din Europa și SUA, la intervale regulate sau după declarații făcute de anumite state că vor sprijini Ucraina. Deși până acum nu au provocat mari probleme, agențiile de informații au avertizat că este posibil ca atacurile DDoS să vizeze și infrastructura critică, nu doar site-urile web.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader