E drept că nu este un videoclip prea convingător.
Un videoclip distribuit pe rețelele de socializare l-a înfățișat aparent (pentru cei care nu au fost foarte atenți) pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski care le-a cerut cetățenilor și armatei țării sale să depună armele și să se predea forțelor invadatoare rusești.
În videoclipul fals, Zelensky stă în spatele unui pupitru și declară că „a decis să dea înapoi regiunea Donbas” și că eforturile armatei sale de a respinge atacul Rusiei „au eșuat”.
Sfatul meu pentru voi este să depuneți armele și să vă întoarceți la familiile voastre. Nu merită să muriți în acest război. Îmi doresc să trăiți. Și eu îmi doresc să trăiesc.”
Videoclipul este fals și are o calitate proastă. Zelensky nu a rostit niciodată aceste cuvinte, iar videoclipul digital a fost prelucrat: o față pixelată a fost introdusă peste corpul vorbitorului, iar proporțiile nu se potrivesc.
Într-o postare pe Instagram de pe contul său oficial, Zelensky a confirmat că apără în continuare Ucraina și a spus că materialul video este „copilăresc”.
După cum subliniază Snopes, dimensiunea capului lui Zelensky din videoclipul fals este disproporțională în raport cu corpul său.
Diferența dintre acest videoclip fals și realitate se remarcă analizând două imagini distribuite de Snopes:
Este greu de zis dacă atacul asupra canalului Ukraine 24 și materialul fals cu Zelensky au fost operele unui atacator sponsorizat de stat sau nu, dar o tentativă sprijinită de stat de a manipula poporul ucrainean ar fi produs un videoclip mai convingător.
O victimă a războiului de dezinformare este canalul de știri ucrainean Ukraine 24, care a susținut pe Facebook că site-ul său web și transmisiunea în direct au fost atacate și afișează mesajul fals conform căruia Ucraina s-a predat.
Între timp, Facebook a declarat că, odată ce a identificat că videoclipul fals era distribuit de utilizatorii săi, l-a eliminat pentru încălcarea politicilor site-ului și a informat alte rețele sociale cu privire la existența sa.
Pe măsură ce luptele din Ucraina continuă, este probabil să vedem mai multe campanii de dezinformare, mai multe materiale false, mai multă confuzie și, cel mai probabil, mai multe videoclipuri false profesionale distribuite cu intenția de a răspândi știri false și de a genera confuzie.
tags
The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”
Toate articolele16 Februarie 2021