Ghidul de asistență tehnică în perioada sărbătorilor: Repararea telefoanelor și tabletelor familiei

Bitdefender

08 Decembrie 2021

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Ghidul de asistență tehnică în perioada sărbătorilor: Repararea telefoanelor și tabletelor familiei

Pentru jumătate dintre utilizatorii de internet, smartphone-ul este dispozitivul cel mai des folosit pentru activități personale. Dacă întreaga familie se adună în jurul mesei, profită de sărbători pentru a-ți folosi experiența în domeniul securității mobile și a-ți ajuta rudele.

Malware-ul pe mobil nu este un mit

Primul obstacol este scepticismul inerent al utilizatorilor cu privire la peisajul amenințărilor. Un studiu solicitat de Bitdefender anul acesta dezvăluie că 30% dintre utilizatori refuză să folosească o soluție de securitate pe telefon sau tabletă. Într-un sondaj la care au participat 10.000 de utilizatori din 11 țări, respondenții au spus că nici măcar nu au nevoie de un astfel de produs pentru că nu au încredere în furnizorii de antivirus, cred că soluția este dificil de gestionat sau că este prea scumpă. Aproximativ 7% cred chiar că telefonul lor este imun la malware.

Malware-ul este o problemă cât se poate de reală. Telefoanele și tabletele cu Android sunt cele mai expuse platforme mobile la amenințări precum troieni, keyloggeri, stalkerware, spyware și chiar screen lockere care funcționează ca ransomware. Aceste amenințări apar sistematic pe dispozitivele Android prin magazine neoficiale de aplicații și, uneori, chiar și prin magazinul de încredere Google Play. De asemenea, își croiesc drum prin vectori independenți de platformă, cum ar fi ingineria socială.

Cu toate că platforma iOS e mai puțin vulnerabilă la malware decât Android, unele exploit-uri de tip „zero-day” apar în fiecare an și sunt pe cât de periculoase, pe atât de rare. De exemplu, anul acesta a apărut un exploit de tip „zero-day zero-click” care poate infecta dispozitivele Apple cu spyware-ul Pegasus. În 2018, un exploit similar a fost folosit pentru atacul de hacking asupra iPhone-ului lui Jeff Bezos.

Telefoanele și tabletele Android și iOS sunt la fel de vulnerabile la expunerea datelor, fraude și escrocherii de tip phishing, preluare de conturi și interceptări.

Pe scurt, amenințările la adresa securității mobile nu sunt un mit. Nici pe departe. Așadar, dacă cei dragi nu știu ce să creadă despre securitatea mobilă, informează-i cu privire la aceste aspecte.

Buna conduită a parolelor

Majoritatea dintre noi preferăm parolele simple, ușor de reținut. În ceea ce privește codurile numerice (pentru deblocarea telefonului sau tabletei), uneori suntem foarte neglijenți. În sondajul nostru, 8% dintre respondenți au recunoscut că folosesc o parolă simplă, cum ar fi 0000, 1111, 2222, 3333 etc. Alți 8% folosesc bine-cunoscutul 1234, în timp ce 6% folosesc 1122 sau 1133, iar 11% nici măcar nu folosesc o parolă pentru a-și bloca telefonul.

După cum am subliniat anterior, o parolă ușor de ghicit lasă dispozitivul extrem de vulnerabil la amenințări. Chiar dacă telefoanele și tabletele din ziua de astăzi oferă securitate biometrică, codul de acces încă joacă un rol important uneori, cum ar fi atunci când repornești dispozitivul sau când acesta nu recunoaște o conectare biometrică. Dacă îți pierzi telefonul, cel mai bine este să aibă configurată o parolă greu de ghicit. Dacă persoana care îți găsește telefonul îți ghicește parola, îți poate bloca accesul la conturi și le poate prelua, poate face cumpărături în numele tău și chiar îți poate fura contul bancar.

Deci, pe lângă securitatea biometrică, asigură-te că cei dragi folosesc o parolă mai puțin previzibilă, de preferință una care depășește patru cifre.

Instrumentele de securitate oferă avantaje

Bitdefender Mobile Security vine cu un scanner de programe malware și poate bloca link-urile frauduloase și de phishing. O caracteristică numită Autopilot acționează drept consilier personal de securitate, recomandând acțiuni de securitate pentru nevoile și istoricul tău de utilizare. De exemplu, îți dă un ghiont atunci când trebuie aplicat un patch critic, cum ar fi remedierea urgentă pusă la dispoziție de Apple pentru aceste vulnerabilități descoperite recent.

Te informează dacă detaliile contului tău sau datele tale personale au fost detectate într-o breșă de securitate a datelor și îți oferă rapoarte săptămânale despre modul în care îți folosești telefonul din perspectiva securității și confidențialității. Acest lucru nu numai că te ajută să urmărești activitățile riscante, dar te și ține la curent cu elementele de bază ale securității online și mobile.

Funcția Blocare aplicații îți protejează aplicațiile sensibile, astfel încât nimeni să nu poată modifica setările sau informațiile confidențiale. Bitdefender Mobile Security for Android adaugă un nivel suplimentar de protecție, permițându-ți să blochezi aplicațiile cu un cod PIN. Cu funcția Deblocare inteligentă,​ îți poți configura telefonul astfel încât să permită accesul direct la aplicațiile protejate în timp ce utilizezi o rețea Wi-Fi sigură.

Și cu VPN-ul încorporat, atât pe iOS, cât și pe Android, poți naviga anonim pe web și poți debloca conținut restricționat geografic.

Utilizează aceste link-uri utile pentru a citi despre:

Bitdefender Mobile Security for iOS

Bitdefender Mobile Security for Android

Rămâi în siguranță!

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader