Dispozitive IoT puternice de care uităm

Silviu STAHIE

09 August 2022

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Dispozitive IoT puternice de care uităm

Locuința inteligentă modernă combină dispozitive mici care îndeplinesc câte un scop bine-stabilit cu hardware mai puternic care oferă mai multe beneficii. Totuși, cu cât un dispozitiv IoT este mai puternic, cu atât devine mai ofertant pentru infractorii cibernetici.

Filmele și serialele TV ne-au format o imagine extrem de specifică asupra locuințelor inteligente. Ajungi acasă, iar locuința te întâmpină și chiar te întreabă cum ți-a fost ziua. Totul este automatizat, iar proprietarul casei nu are mai nimic de făcut: trebuie doar să-i ceară sistemului superinteligent din casă orice are nevoie.

Cu toate că nu am ajuns încă acolo, multe dintre aceste caracteristici există deja, deși nu ne gândim niciodată activ la faptul că locuințele noastre sunt deja inteligente. Unii dintre noi încă așteaptă un computer vorbăreț ca să simtă că trăiesc într-o locuință inteligentă.

Totuși, ce realizăm sau recunoaștem noi nu are nicio influență asupra hackerilor. Adevărul este că trăim deja în locuințe inteligente, chiar dacă acestea nu oferă o experiență complet integrată. Le cerem Asistentului Google sau lui Siri să redea muzică sau filme pe televizor, facem cafea cu o simplă comandă, trimitem aspiratorul robot să aspire casa cu o altă comandă și nu numai. Nimic din toate acestea nu ar fi posibil fără un hardware puternic.

Nu-i plăcut să te confrunți cu dispozitive IoT vizate de hackeri sau cu informații cu caracter personal publicate pe internet

Bitdefender a investigat numeroase dispozitive IoT de-a lungul anilor, cum ar fi camere inteligente, monitoare pentru bebeluși, încuietori inteligente, platforme de iluminare și automatizare și multe altele. Toate au avut cel puțin o vulnerabilitate care, în multe cazuri, a fost remediată rapid de producători.

O problemă care va deveni mult mai serioasă în viitor este faptul că multe dintre aceste dispozitive vor deveni incredibil de puternice. Ce-i drept, există unele dispozitive IoT, cum ar fi prizele inteligente, care nu dispun de hardware puternic deoarece nu au nevoie de asta.

Pe de altă parte, televizoarele inteligente, de exemplu, dispun acum de procesoare quad-core și sisteme de operare complete. Acest lucru le face să fie mai atrăgătoare pentru hackeri. Același lucru este valabil și pentru dispozitivele atașate la rețea (NAS), pe care oamenii le folosesc ca soluții de rezervă în casele lor.

Toate au un lucru în comun: potențialul de a cauza probleme majore dacă sunt compromise. Imaginează-ți că o cameră de supraveghere de interior sau o cameră pentru bebeluși trimite imagini către un terț. Sau că atacatorii au cunoștințele necesare pentru a deschide încuietorile locuinței tale. Toate vulnerabilitățile software-urilor dispozitivelor IoT pot genera efecte care să fie resimțite în mediul real. Confidențialitatea nu e o problemă care se rezumă la adrese IP și adrese de e-mail publicate pe internet.

Hackerii nu încearcă mereu să preia controlul asupra dispozitivelor IoT numai pentru a fura informații cu caracter personal. Uneori, simplul fapt că dețin controlul asupra unui dispozitiv IoT e o resursă valoroasă. În 2016, botnet-ul Mirai și-a făcut simțită prezența, compromițând dispozitive precum routere și camere video pentru a le integra în armata sa de dispozitive "zombi".

De când creatorii săi au publicat codul sursă, numeroase grupări au folosit acest botnet bazat pe IoT pentru a face ravagii în mediul online, atacând servicii și site-uri web din întreaga lume. Iar de vină sunt acele dispozitive IoT banale, slabe și compromise pe care avem tendința să le ignorăm.

Fii conștient de locuința ta inteligentă

Primul pas spre a avea locuințe inteligente mai sigure este să fim conștienți de faptul că trăim deja în ele. În calitate de consumatori, trebuie să respectăm câteva măsuri simple pentru a ne păstra siguranța.

  • Mai întâi, fă o simplă evaluare a dispozitivelor inteligente în locuința ta.
  • Apoi, verifică dacă producătorul mai oferă asistență pentru dispozitivele în cauză și aplică cele mai noi patch-uri de securitate.
  • Dacă nu mai există asistență pentru dispozitive, lucru care se întâmplă des în cazul hardware-ului mai vechi, acestea trebuie înlocuite cât mai repede posibil.
  • În unele situații, cum ar fi în cazul mașinilor de spălat sau frigiderelor inteligente, dispozitivele pot fi deconectate de la internet.
  • Nu în ultimul rând, trebuie să luăm în considerare adoptarea unei soluții inteligente IoT care să integreze Platforma Bitdefender pentru dispozitive IoT, care este deja prezentă la numeroase routere. Aceasta te va ajuta să-ți securizezi locuința, să izolezi dispozitivele vulnerabile care sunt atacate și să informezi clienții în legătură cu orice problemă detectată.

tags


Autor


Silviu STAHIE

Silviu is a seasoned writer who followed the technology world for almost two decades, covering topics ranging from software to hardware and everything in between.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader