4 minute

Cum menținem un echilibru între stilurile noastre digitale de viață și securitatea cibernetică, chiar dacă pandemia ne-a sleit de puteri

Alina BÎZGĂ

13 Iunie 2021

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Cum menținem un echilibru între stilurile noastre digitale de viață și securitatea cibernetică, chiar dacă pandemia ne-a sleit de puteri

Au trecut 15 luni de la debutul pandemiei și, chiar dacă am învățat să acceptăm lucratul de acasă și măsurile de distanțare socială, provocările izolării și lipsei contactului social și-au lăsat amprenta asupra psihicului nostru.

Stând acasă și având interacțiuni limitate cu cei dragi, ne-am găsit refugiul online, petrecând ore în șir cu ochii în fața diverselor ecrane. Munca, contactul cu familia și prietenii, învățatul, cumpărăturile, distracția, consulturile medicale, toate s-au mutat în mediul online.

În doar câteva zile, schimbările impuse de pandemie au pătruns în câmpul muncii, forțând milioane de oameni să spună adio clădirilor în care munceau, prietenilor și colegilor de muncă. Cu toate că această întrerupere neașteptată a rutinei zilnice și trecerea la lumea digitală a părut a fi o soluție incredibilă, efectele negative asupra angajaților care lucrează de acasă nu au întârziat să apară.

Echilibrarea vieții profesionale și a celei de familie poate fi dificilă, în special dacă ne este greu să facem diferența între cele două. Pandemia a sleit de puteri angajații care lucrează de la distanță și, cu toate că se poate instala indiferent de locul de muncă sau de industria în care activăm, starea cronică de epuizare conduce la un moment dat la un randament redus la muncă și afectează modul în care interacționăm cu cei din jur și starea noastră generală.

„Starea de epuizare de dinaintea pandemiei într-o companie mare din SUA affecta în jur de 42% dintre angajați”, explică Nansi Lungu, Bitdefender Behavioral Analyst. „Dar acum, datele arată că procentul este de 79%. Efectele pare că se fac simțite pretutindeni. Starea de epuizare pare a avea o tendință semnificativă de a se accentua. Este normal, fiindcă nu mai știm unde să tragem linie.”

Ajutând milioane de oameni să se adapteze la condițiile noului normal, lumea digitală a devenit un instrument indispensabil care este în continuă dezvoltare, având atât consecințe negative, cât și pozitive asupra societății. Internetul pare a fi un mediu indispensabil în care trăim și a devenit deopotrivă o extensie a minții noastre. Dispozitivele cu care accesăm internetul sunt mai mult decât simple gadget-uri sau elemente hardware. Au devenit încetul cu încetul o extensie a noastră, conținând volume mari de informații care, până la urmă, ne compun identitățile reale și digitale.

Chiar dacă transformarea digitală accelerată a facilitat o tranziție mai ușoară către ceea ce acum numim noul normal, a contribuit și la dezvoltarea comunității din ce în ce mai periculoasă a infractorilor cibernetici.

De la debutul pandemiei de COVID-19, numărul crescut al fraudelor online, înșelătoriilor, furturilor de identitate, atacurilor de tip phishing și malware a dat de înțeles constant că războiul izbucnise pe două fronturi.

Această intensificare vertiginoasă a activității infractorilor cibernetici este legată de starea generală de tensiune, anxietate și frică produsă de pandemie, care a permis infractorilor cibernetici să atace persoanele vulnerabile care sunt atât de epuizate încât ignoră semnalele de alarmă.

A fost greu să adoptăm o altă conduită în mediul online, dar există ajutoare.

După ce lucratul de la distanță și orele online au devenit parte a realității noastre, lumea și-a îndreptat atenția către securitatea cibernetică. Cu toate acestea, expunerea crescută la riscurile cibernetice nu se limitează doar la persoanele care lucrează de la distanță. Campaniile de conștientizare și adoptarea unei bune conduite digitale nu trebuie să se oprească pe măsură ce sunt adoptate măsuri de relaxare a restricțiilor.

E posibil să credem că am învățat să echilibrăm munca și timpul liber, însă noile comportamente digitale adoptate în această perioadă stresantă ar putea avea impacte puternice asupra sănătății noastre digitale și asupra siguranței noastre fizice și financiare.

Adaptarea la tendințele digitale și informarea privind cele mai recente amenințări, vulnerabilități și atacuri cibernetice ne vor proteja informațiile personale și financiare împotriva infractorilor.

Pentru a-ți aminti să nu lași niciodată garda jos atunci când folosești dispozitivul tău inteligent  favorit sau PC-ul, iată care sunt cele mai importante instrumente și practici pentru siguranța online:

  • Navighează în siguranță și limitează informațiile cu caracter personal pe care le partajezi pe rețelele sociale, în ferestrele de chat, pe site-urile web de întâlniri și pe platformele de gaming
  • Analizează dacă corespondența primită prin e-mail, mesaj text sau mesagerie instantanee este legitimă
  • Adoptă un spirit critic față de ofertele care par prea bune să fie adevărate, șansele de a te îmbogăți peste noapte, campaniile „giveaway” care promit premii în criptomonedă și mărfurile legate de coronavirus
  • Revizuiește setările de securitate de pe conturile tale de pe rețelele sociale, modifică-ți parolele regulat și nu le recicla niciodată
  • Folosește o soluție de securitate pentru a-ți proteja dispozitivele și ia în considerare instalarea unui VPN pentru a te asigura că datele și dispozitivul tău nu sunt compromise când cumperi călătorești sau mănânci la restaurantul tău preferat
  • Cumpără de la magazine online și mărci cunoscute și cercetează înainte de a face achiziții de pe un site web nou sau dând clic pe reclamele de pe rețelele sociale sau pe ofertele primite pe e-mail

Va mai dura ceva vreme până când ne vom recăpăta stilul de viață, așa cum era acesta înaintea pandemiei. Acum că perioada de relaxare a restricțiilor se zărește la orizont, este important să ne analizăm comportamentele și să renunțăm la activitățile digitale periculoase sau îndelungate care ne pot stresa și epuiza.

tags


Autor


Alina BÎZGĂ

Alina is a history buff passionate about cybersecurity and anything sci-fi, advocating Bitdefender technologies and solutions. She spends most of her time between her two feline friends and traveling.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader