Ce trebuie să știi pentru a evita înșelătoriile pe Instagram

Bogdan BOTEZATU

13 Aprilie 2021

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Ce trebuie să știi pentru a evita înșelătoriile pe Instagram

Instagram-ul joacă un rol important în viața multor persoane care utilizează zilnic această rețea de socializare pentru a interacționa cu prietenii și familia. De asemenea, popularitatea platformei de socializare a captivat numeroase companii și persoane care se bucură de succes, afișând diferite produse, ținute și locații.

Cu peste 1 miliard de utilizatori activi în fiecare lună, Instagramul este plin de infractori cibernetici care profită de utilizatorii naivi de internet, folosind diferite înșelătorii.

Iată câteva dintre cele mai comune înșelătorii pe care le poți găsi pe Instagram.

Atacuri de phishing

Platformele importante de socializare precum Instagram atrag adesea infractorii cibernetici care vor să preia controlul asupra conturilor și să îți fure informațiile cu caracter personal. Aceștia își pot contacta potențialele victime prin e-mail sau chiar prin mesaje directe pe platformă, pentru a le păcăli să-și furnizeze datele de autentificare pe pagini false de autentificare.

Prin accesarea de link-uri false, nu numai că îți furnizezi datele de autentificare (care sunt adesea utilizate și pe alte platforme online), dar riști și să îți infectezi dispozitivul cu software periculos care îți criptează datele sau îți fură datele financiare.

Campanii de tip „giveaway” false

O practică comună în rândul influencerilor de pe Instagram este organizarea de campanii sponsorizate de tip „giveaway”, în cadrul cărora oferă unui câștigător norocos produse de lux, însă atacatorii au preluat și ei această practică.

Adesea, infractorii se dau drept influenceri sau companii și informează destinatarii că au câștigat un premiu. În multe cazuri, infractorii le cer câștigătorilor să plătească o taxă de transport falsă sau să își furnizeze informațiile cu caracter personal.

Branduri false și produse contrafăcute

Cu toții știm că internetul este plin de produse false, care variază de la articole vestimentare și accesorii de modă de lux, la tehnologii și gadget-uri inteligente.

Atacatorii care se ascund în spatele paginilor unor branduri cumpără adesea aprecieri și urmăritori pentru a crea o pagină aparent legitimă și a ademeni utilizatorii de Instagram cu oferte exclusive sau limitate pentru produse de lux. Din nefericire, victimele sfârșesc cheltuind sume mari de bani pentru produse ilegale sau contrafăcute.

Înșelătorii în dragoste

Care sunt șansele să îți cunoști jumătatea pe Instagram? Sincer, nu sunt deloc mari.

În cazul anumitor infractori, poate dura mult timp până își dezvăluie adevăratele intenții. În astfel de cazuri, infractorul va depune multe eforturi și va investi mult timp pentru a-și păcăli victimele. Sunt dispuși să se implice într-o relație online falsă și să îți câștige încrederea. Este posibil chiar să te convingă să le furnizezi informații cu caracter sensibil despre tine. La momentul potrivit, vor începe să exploateze relația, cerându-ți bunuri și transferuri de bani pentru a acoperi costurile de călătorie pentru a putea veni să te viziteze. Atât timp cât victima plătește, infractorul se va comporta frumos. Însă, dacă victima devine suspicioasă sau insistă asupra unei întâlniri reale, este posibil ca infractorii să înceapă să o hărțuiască și să amenințe să-i dezvăluie secretele. În cele din urmă, vei sfârși cu inima frântă și cu o gaură în buget.

Bunele practici

Fie că ești sau nu celebru pe Instagram, infractorii vor face orice pentru a te convinge să cumperi bunuri contrafăcute, să promovezi produse false sau să îți furnizezi informațiile personale. Iată ce poți face pentru a fi în siguranță pe Instagram:

  • Nu te expune excesiv atunci când postezi fotografii sau videoclipuri
  • Folosește o parolă unică sau complexă pentru a te autentifica în cont și activează autentificarea în doi pași.
  • Fii atent la persoanele care te contactează prin mesaje directe și nu accesa link-urile pe care ți le trimit.
  • Mergi pe principiul „sună prea bine ca să fie adevărat”. Dacă ceva sună prea bine ca să fie adevărat, cel mai probabil așa și este.
  • Configurează-ți contul astfel încât să fie privat. Dacă folosești Instagram pentru a ține legătura cu prietenii și familia, nu este nevoie să permiți oricui să-ți vizualizeze contul. Un cont privat înseamnă că doar urmăritorii tăi pot vedea fotografiile și videoclipurile pe care le postezi.
  • Revizuiește în mod regulat lista de urmăritori de pe Instagram. În acest fel, poți elimina persoanele nedorite sau necunoscute care te urmăresc.
  • Instalează o soluție de securitate cu caracteristici de protecție anti-phishing și anti-fraudă pentru a bloca site-urile web suspecte și pentru a te informa cu privire la tentativele de fraudă.

tags


Autor


Bogdan BOTEZATU

Bogdan Botezatu este Director de cercetare a amenințărilor informatice la Bitdefender.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader