Atenție când faci cumpărături online, înșelătoriile pe mobil sunt în floare

Bitdefender

20 Decembrie 2021

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Atenție când faci cumpărături online, înșelătoriile pe mobil sunt în floare

Chiar dacă fraudele online și phishing-ul există de ceva timp, escrocii caută mereu noi modalități de a-și păcăli victimele și de a-și răspândi campaniile rău intenționate. În trecut, infractorii s-au bazat pe metode mai convenționale, cum ar fi emailul, pentru a păcăli oamenii să-și dezvăluie datele sensibile, dar acum aceștia vizează din ce în ce mai mult dispozitivele mobile.

Acest lucru are sens, având în vedere creșterea comenzilor online de pe dispozitive mobile, dar și faptul că ne aflăm în toiul perioadei cumpărăturilor de sărbători. Cele mai recente date arată că 80% dintre cumpărători fac mai mult cumpărături folosind dispozitive mobile de la începutul pandemiei.

Escrocherii pe mobil

Multe campanii rău intenționate încep cu un link care trebuie accesat, indiferent dacă infractorii doresc să convingă oamenii să dezvăluie date confidențiale și financiare prin phishing sau chiar să-i convingă să instaleze programe malware deghizate în software legitim. Datele recente provenite din telemetria Bitdefender arată o creștere cu 54% a linkurilor rău intenționate interceptate de soluțiile noastre de securitate în prima jumătate a lunii noiembrie, comparativ cu prima jumătate a lunii decembrie.

Bitdefender a implementat Scam Alert în soluția Mobile Security & Antivirus for Android în mod special pentru a împiedica utilizatorii să acceseze sau să partajeze link-uri rău intenționate de pe telefonul lor și pentru a-i face mai conștienți de amenințările de pe mobil, dar și pentru a oferi sfaturi cu privire la pașii necesari de urmat.

Telemetria dezvăluie cât de vulnerabili sunt oamenii la linkurile primite prin aplicații de mesagerie, e-mail și chiar browsere.

În medie, un utilizator primește 91 de link-uri, sigure sau nesigure, în fiecare lună. Poate nu pare foarte mult, dar patru din 10 utilizatori au primit cel puțin un link rău intenționat în aceeași perioadă de timp.

Dintre toate cazurile care au declanșat caracteristica Scam Alert, mesajele SMS și notificările sunt aproape la egalitate,cu 48%, respectiv 52%. Deoarece soluția de securitate analizează notificările din orice aplicație și mesajele SMS, ar fi de așteptat ca atacatorii să folosească alte aplicații care pot trimite notificări pentru a-și răspândi linkurile mai eficient.

Cu toate că utilizatorii primesc de până la șase ori mai multe notificări cu linkuri decât mesaje SMS, distribuirea prin mesaje SMS este folosită de opt ori mai mult pentru a răspândi linkuri rău intenționate. Nu este de mirare, dacă luăm în considerare că una dintre cele mai prolifice campanii de malware Flubot(troieni bancari) din acest moment ajunge la potențialele victime în primul rând prin mesaje SMS.

Scam Alert îți vine în ajutor

În timp ce peisajul amenințărilor cibernetice se schimbă continuu, pe măsură ce infractorii se adaptează la comportamentul de utilizare al victimelor lor, caracteristica Scam Alert oferă o modalitate simplă de a rămâne în siguranță în timpul utilizării telefonului mobil și a tabletei.

Funcția este gratuită pentru toți utilizatorii de securitate mobilă și antivirus. Utilizatorii trebuie doar să furnizeze drepturile de acces necesare care să permită soluției de securitate să scaneze mesajele SMS și notificările primite.

Deoarece orice aplicație poate folosi notificări de sistem, soluția de securitate Bitdefender va putea reacționa la atacurile venite prin browsere, e-mailuri și aproape orice altă aplicație care trimite linkuri rău intenționate prin notificări.

Dacă vrei să afli mai multe despre caracteristica Scam Alert, poți consulta și o explicație aprofundată a modului în care funcționează și poți descoperi de ce ar trebui să o activezi pentru o experiență online mai sigură.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader