7 sfaturi de securitate cibernetică pentru cumpărăturile de Crăciun de ultim moment

Bitdefender

20 Decembrie 2021

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
7 sfaturi de securitate cibernetică pentru cumpărăturile de Crăciun de ultim moment

Sezonul sărbătorilor este o perioadă aglomerată a anului, în timpul căreia cheltuielile consumatorilor cresc în mare parte a lumii. Cheltuielile mari înseamnă, de asemenea, oportunități profitabile pentru escrocii cibernetici care pândesc în fiecare colț al internetului.

Fraudele și alte activități rău intenționate care vizează consumatorii și afacerile sunt tot mai răspândite, iar infractorii elaborează noi escrocherii de sărbători, în timp ce își perfecționează schemele de inginerie socială pentru a compromite nu doar sezonul festiv, ci și identitatea ta.

În luna cadourilor, infractorii cibernetici își umplu buzunarele, fie că îți fură datele prețioase sau îți compromit conturile online și informațiile financiare.

Escrocii cibernetici își doresc un singur lucru de Crăciun: accesul la datele și banii tăi. Ca atare, neglijarea securității cibernetice în perioada sărbătorilor poate avea consecințe grave care pun bețe în roate planurilor de vacanță.

Iată o listă de escrocherii tipice „de sezon” și câteva sfaturi despre cum să te protejezi pe tine și pe cei dragi de fraude și furturi de date de Crăciun:

Ai un email nou

Perioada cumpărăturilor de sărbători nu s-a încheiat, iar escrocii continuă să vizeze cumpărătorii cu e-mailuri de phishing care promovează reduceri mari, dispozitive tehnologice, carduri cadou și produse de sezon. E-mailurile pot spune că ai câștigat un cadou sau o tombolă online, îți pot oferi reduceri mari sau pot imita o notificare de expediere de la o companie de livrări populară, cum ar fi DHL sau de la un distribuitor, cum ar fi Amazon.

„Smishing” de Crăciun

Escrocii pot trimite utilizatorilor mesaje text false pentru a-i convinge să dezvăluie informații personale. Mesajele pot părea a fi trimise de la banca acestora, de la un serviciu de livrare, un operator de telefonie mobilă sau orice alt serviciu online. Bitdefender Scam Alert te poate proteja de atacurile mobile bazate pe linkuri transmise prin SMS și prin aplicațiile de mesagerie instantanee de pe telefonul tău Android.

Escrocherii bazate pe cazuri caritabile

Organizațiile de caritate false și escrocii sunt gata să înșele persoanele neștiutoare care doresc să dea o mână de ajutor celor care au nevoie în perioada sărbătorilor. Solicitările pot fi transmise prin e-mail, mesaje text, rețele sociale sau telefon. Poți citi mai multe despre cele mai recente escrocherii bazate pe cazuri caritabile pe care le-am descoperit aici.

Magazine online false și reclame înșelătoare pe rețelele sociale

Infractorii cibernetici profită de publicitatea online pentru a clona site-uri web sau pentru a publica reclame care imită mărcile tale preferate și folosesc platforme sociale precum Facebook și Instagram pentru a le promova. Site-urile și reclamele false pot fi folosite pentru a atrage cumpărătorii cu reduceri nerealiste și gratuități. Cu toate acestea, în loc să profite de o ofertă grozavă, utilizatorii ajung să ofere escrocilor informațiile lor personale, detaliile cardurilor bancare și informațiile de autentificare.

Nu lăsa infractorii cibernetici să îți compromită bucuria din perioada sărbătorilor. Respectă aceste șapte sfaturi pentru a evita fraudele și alte infracțiuni cibernetice în timp ce faci cumpărături online:

1. Când faci cumpărături, folosește site-urile oficiale care îți sunt cunoscute. Site-urile web frauduloase apar în fiecare zi, iar unele imită site-uri web pe care le știi deja. Paginile web sunt folosite pentru a afișa oferte false și pentru a-ți fura informațiile personale și financiare. Verifică de două ori adresa URL a site-urilor web și asigură-te că linkul începe cu „HTTPS”. Mai bine, în loc să accesezi un link dintr-un e-mail, deschide o nouă pagină în browser și caută magazinul respectiv.

2. Fii atent la opțiunile de plată. Dacă un distribuitor online sau o persoană solicită plata prin transfer bancar, card cadou sau criptomonedă, este o înșelătorie.

3. Nu da clic pe linkuri suspecte. Infractorii cibernetici folosesc linkuri în e-mailurile de phishing pentru a fura informații sensibile de la destinatari. E-mailurile false imită adesea corespondența oficială de la o organizație sau un comerciant și te îndeamnă să acționezi rapid. Nu interacționa cu aceste solicitări, chiar dacă (mai ales dacă) spun că există o problemă urgentă de securitate a contului tău. Vizitează site-ul sau platforma din browser și verifică alertele sau contactează direct compania.

4. Nu cădea în plasa cadourilor gratuite promovate pe rețelele sociale. Ar trebui să fii întotdeauna sceptic cu privire la orice oferte pe care le vezi pe rețelele de socializare, mai ales dacă ți se cer informații sensibile sau ți se solicită să plătești taxe de transport. Dacă știi că nu te-ai înscris la un concurs online, nici măcar nu te obosi să citești mesajul.

5. Utilizează un VPN în timp ce faci cumpărături online, în special dacă folosești un dispozitiv conectat la rețele Wi-Fi publice. Dacă ești în oraș și savurezi o cafea cu lapte la cafeneaua ta preferată, dezactivează conexiunile Wi-Fi automate pe dispozitivul tău. Evită să te conectezi la hotspot-urile disponibile în centre comerciale, restaurante, hoteluri și aeroporturi, deoarece acestea sunt foarte vulnerabile la atacurile cibernetice.

6. Activează autentificarea în doi pași (2FA) sau autentificarea cu mai mulți factori (MFA) pentru conturile tale online, pentru un nivel de securitate suplimentar.

7. Utilizează o soluție de securitate pentru a-ți proteja dispozitivele împotriva malware-ului și escrocilor care încearcă să fure informații sensibile.

Crăciunul este un moment prielnic pentru a trăi momente plăcute alături de cei dragi în timp ce te bucuri de preparatele culinare preferate și desfaci cadourile de la Moș Crăciun.

Lasă Bitdefender Total Security să urmărească îndeaproape activitățile rău intenționate și să îți protejeze datele prețioase, astfel încât să te poți relaxa, să te bucuri de un pahar de vin fiert sau să vizionezi din nou filmul preferat de Crăciun. Poți să îți aperi dispozitivele de malware cu versiunea noastră gratuită de evaluare de 90 de zile și să te bucuri de cele mai performante tehnologii anti-malware, anti-phishing și anti-fraudă, toate într-un pachet complet pentru Windows, macOS, Android și iOS.

Îți urăm un Crăciun fericit și sigur!

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader