My Bitdefender
  • 0 Shopping Cart

Biroul de presă

November 2012

Remediu Bitdefender impotriva virusului ’’Politia Romană’’

Virușii de tip ’’ransom’’, ce solicită bani în schimbul deblocării calculatorului, amenință milioane de utilizatori din lume cu un pretins mesaj al poliției

 

BUCUREȘTI, 14 noiembrie 2012– Bitdefender, liderul pieței locale de antivirus, anunță disponibilitatea unei aplicații gratuite împotriva ’’virusului pirateriei’’, care a infectat milioane de utilizatori din toată lumea, prin intermediul unui mesaj fals ce se pretinde a fi din partea poliției.

 

Amenințarea, cunoscută în România și sub denumirea de ’’virusul Poliția Română’’, acuză victimele de piratarea de muzică, software şi videoclipuri, solicitându-le bani pentru deblocarea calculatoarelor. 

 

Utilizatorii infectați cu soft-ul periculos Trojan.Ransom.IcePol pot instala instrumentul furnizat de Bitdefender, pentru a șterge virusul din computere prin accesarea linkului următor http://download.bitdefender.com/removal_tools/BDRemoval_Trojan_Ransom_IcePol.exe și rularea uneltei în Safe Mode.

 

’’Virusul pirateriei exploatează aceeași teamă primară pe care oamenii o resimt când aud sirena poliției, văd luminile girofarului, iar apoi sunt trași pe dreapta’’, explică Alexandru Bălan, Chief Security Researcher, Bitdefender. ’’Virusul verifică adresa de IP a victimei, îi spune că mesajul este din partea poliției și o acuză de un delict pe care l-ar fi putut comite și fără să-și dea seama. Față de amenințări similare mai vechi, care trimiteau « amenzi » pentru pornografie și zoofilie, aceasta pune accentul pe infracțiuni de piraterie. Și este extrem de eficientă’’, continuă Alexandru Bălan. 

 

În contextul în care pierderile cauzate de încălcarea drepturilor de autor se ridică la miliarde de dolari anual și milioane de computere din toată lumea adăpostesc fișiere, software, muzică sau filme piratate, virusul pirateriei poate viza cu succes pe oricine, din orice țară şi din orice grup social.

 

Virusul intimidează utilizatorii cu mesaje localizate ce par a veni de la birourile de poliție din  țări precum România, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Austria și Olanda. La noi în ţară, atacatorii cibernetici solicită plata unei sume de 100 de dolari, sau 300 de lei.

 

De origine rusească, virușii de tip ’’Ransom’’ reprezintă o clasă de software periculos ce blochează accesul la computerul infectat solicitând bani în schimbul eliminării restricțiilor.

 

Mai multe detalii despre această amenintare și despre modul în care poate fi rulată aplicația de eliminare a virusului aici : http://labs.bitdefender.com/wp-content/plugins/download-monitor/download.php?id=RemovalToolUnifiedLauncher.exe


* * *

Despre Bitdefender®
Bitdefender este producătorul uneia dintre cele mai performante și eficiente game de soluții de securitate pentru internet atestate pe plan internațional. Încă din anul 2001, compania este unul dintre liderii industriei de securitate. În fiecare zi, tehnologia Bitdefender protejează datele digitale pentru 400 milioane de utilizatori individuali și companii din întreaga lume.

Cele mai recunoscute organizații de testare internaționale și firme de testare software de renume mondial recunosc produsele Bitdefender ca fiind cele mai eficiente soluții antimalware din lume. În ianuarie 2014, Bitdefender a câștigat premii de top acordate de AV-TEST, devenind astfel prima soluție care a primit simultan distincțiile „Cea mai bună protecție” și „Cea mai bună performanță”. “Cel mai bun Antivirus al anului 2014” și cele două premii Editor’s Choice din partea PC MAG, Editor’s Choice de la CNET primit in 2013, confirmă statutul de lider al Bitdefender

Mai multe informații despre produsele Bitdefender sunt disponibile în secțiunea de articole de presă despre securitate. În plus, Bitdefender pune la dispoziție blogul HOTforSecurity, unde cititorii pot găsi articole cu informații mai puțin cunoscute despre fraudele pe internet, escrocherii, aplicații software periculoase.


Heartbleed impune cateva masuri de precautie

Zilele acestea, lumea internetului se afla sub presiunea lui Heartbleed, o vulnerabilitate de infrastructura care ar putea afecta confidentialitatea datelor.

OpenSSL este o biblioteca de functii criptografice care ofera o implementare Open Source pentru protocoalele de securitate SSL si TLS, asigurand astfel securizarea canalelor de comunicare HTTPS din mediul online. Exploatata, aceasta vulnerabilitate a bibliotecii OpenSSL ar putea permite hackerilor colectarea de informatii din traficul de pe anumite site-uri, aparent sigure. Pana in momentul de fata nu s-au raportat oficial scurgeri de date prin conexiunile securizate https, insa nici nu exista date care sa afirme contrariul.

Vulnerabilitatea Heartbleed este prezenta in versiunile de OpenSSL lansate pe piata din Decembrie 2011 si pana in prezent. Potrivit unei declaratii oficiale OpenSSL „versiunile beta 1.0.1 si 1.0.2. beta sunt afectate, la fel ca si 1.0.1f si 1.0.2-beta1. Utilizatorii afectati de incident trebuie sa actualizeze la OpenSSL 1.0.1g”

In plus, recomandam tuturor clientilor Bitdefender schimbarea parolelor de acces la conturile de administrare ale solutiilor de securitate.

Rapoartele Bitdefender cu privire la peisajul amenințărilor cibernetice

Scopul acestui raport este de a furniza o investigație completă a peisajului amenințărilor. Experții în securitate Bitdefender® analizează cu foarte mare atenție pericolele fiecărui semestru, punând accentul pe punctele vulnerabile și care pot fi exploatate ale software-ului, pe diferitele tipuri de malware, preum și pe contramăsuri, prevenirea atacurilor cibernetice și respectarea legii. Raportul peisajului amenințărilor cibernetice se concentrează în principal asupra celor mai noi trenduri, dar conține, de asemenea, fapte și date cu privire la perioadele investigate anterior, precum și predicții referitoare la semestrele care urmează. Acest document este adresat, n primul rând managerilor sistemelor de securitate IT&C, administratorilor de sistem și de rețea, dezvoltatorilor de tehnologie de securitate, analiștilor și cercetătorilor, dar se adresează, de asemenea, unei audiențe mai largi, care cuprinde organizații mici și utilizatori individuali care sunt preocupați de siguranța și integritate rețelelor și sistemelor personale.

Raportul peisajului amenințărilor cibernetice H2 2012

Pentru prima jumătate a anului, vulnerabilitățile de tip "zero-day" au jucat un rol esențial în diseminarea programelor periculoase cu pachete de exploatare ca și vector de infestare preferat. Exploatarea de tip "zero-day" periculoasă din Java Runtime Environment (CVE-2012-4681) a fost documentată și dovezile conceptului au fost adăugate la Metasploit, care a devenit public înainte de dezvoltarea unei soluții de remediere.

Ca și rezultat direct, trei milioane de dispozitive care rulează Java au fost vulnerabile la exploatarea codurilor de la distanță pe perioade de aproximativ 48 de ore. Un al doilea atac s-a înregistrat în septembrie și a fost îndreptat împotriva Internet Explorer 9. Succesul unui astfel de atac ar permite compromiterea prin comandă de la distanță a sistemului prin instalarea Poison Ivy. Ambele vulnerabilități de tip "zero-day" sunt utilizate în atacuri preliminare persistente.

2012 a înregistrat fluctuații în cantitatea de e-mail-uri nedorite ca și procent din traficul e-mail. Anul a început cu o oarecare scădere a numărului de mesaje nedorite, însă acestea au câștigat constant teren către mijlocul anului. Conform datelor obținute de la laboratorul Antispam Bitdefender, a doua jumătate a anului a înregistrat o nouă creștere, cu mici variații către finalul lui 2012. Creșterea numărului de e-mail-uri nedorite a fost, cu toate acestea, minoră, de numai 5%, ducând la o valoare brută de 73% din numărul total de e-mail-uri trimise în întreaga lume.

Descărcați acum Raportul peisajului amenințărilor cibernetice H2 2012 (pdf)

Descarcă acum lista Raportul peisajului amenințărilor cibernetice H2 2012 - Rezumat executiv (pdf)


Arhivă

2012
Descărcați acum Raportul peisajului amenințărilor cibernetice H1 2012 (pdf)

2011
Descărcați acum Raportul peisajului amenințărilor cibernetice H1 2011 - Rezumat executiv (pdf)
Descărcați acum Raportul peisajului amenințărilor cibernetice H2 2011 (pdf)
Descărcați acum Raportul peisajului amenințărilor cibernetice H2 2011 - Rezumat executiv (pdf)

2010
Descărcați acum Raportul peisajului amenințărilor cibernetice H2 2010 - Rezumat executiv (pdf)
Descărcați acum Raportul peisajului amenințărilor cibernetice H2 2010 (pdf)
Descărcați acum Raportul peisajului amenințărilor cibernetice H1 2010 - Rezumat executiv (pdf)
Descărcați acum Raportul peisajului amenințărilor cibernetice H1 2010 (pdf)

2009
Descărcați acum Sumarul analizei executive referitor la malware și mesaje spam H1 2009 (pdf)
Descărcați acum Raportul peisajului amenințărilor cibernetice H1 2009 (pdf)
Descărcați acum Analiza programelor malware și mesajelor de tip spam H2 2009 (pdf)
Descărcați acum Raportul peisajului amenințărilor cibernetice H2 2009 - Rezumat executiv (pdf)

2008
Descărcați acum Raportul peisajului amenințărilor cibernetice H1 2008 (pdf)
Descărcați acum Raportul peisajului amenințărilor cibernetice H2 2008 (pdf)

White Papers

Bine ați venit la Galeria Foto Bitdefender!

Bitdefender este creatorul unei soluții de securitate pentru internet și a unui software antivirus premiate, certificate la nivel internațional .

Încă de la începutul său în 2001, Bitdefender continuă să ridice ștacheta pentru a stabili noi standarde în prevenirea proactivă a amenințărilor și eliminarii virusurilor, conducând, de cele mai multe ori, la descoperirea celor mai bune tehnici de detecție de securitate care previn extinderea amenințărilor.

Mulțumită produselor de primă clasă și tehnologiilor de ultimă generație, compania s-a extins rapid, devenind lider la nivel mondial. Bitdefender și-a facut apariția pe piața internațională o dată cu înffințarea primelor birouri deschise în Marea Britanie, SUA, Germania, Franța și Spania, dar și cu stabilirea de parteneriate strategice, fiind astfel prezentă în peste 100 de țări în întreaga lume.

La sfârșitul anului 2009, Bitdefender proteja milioane de utilizatori la nivel global și a asigurat utilizarea propriei sale tehnologii alături de mărci foarte bine cunoscute precum IBM și Virgin Media prin încheierea de parteneriate strategice.

2011 a adus cu sine o modificare fundamentală în filozofia companiei Bitdefender, organizația adoptând o nouă identitate organizațională. Acesta a fost de asemenea un an de succes, deoarece produsele Bitdefender destinate consumatorilor au fost primele care au fost votate, în mod simultan, după mulți ani, drept alegerea nr. 1 (în ceea ce privește soluțiile de securitate pentru internet) de trei dintre cele mai importante organizații de testare din lume.

Noua imagine acționează ca o legătură între rădăcinile companiei și viitorul său. Un lucru a rămas neschimbat: capacitatea Bitdefender de a oferi produse antivirus de înaltă calitate. Bitdefender oferă cea mai bună soluție antivirus utilizând aceeași tehnologie premiată pentru clienții individuali și rețelele companiilor, de la micile firme și până la companiile multinaționale, protejând toate stațiile de lucru.

Tehnologiile brevetate Bitdefender, bazate pe idei inovatoare și tendințe fruntașe în industria securității informațiilor, sunt în continuare recunoscute la nivel internațional ca cel mai bun software în securitatea internetului. Organizațiile independente care ne recompensează rezultatele remarcabile prin numeroase premii și certificări sunt: Av-Test.org, Virus Bulletin, ICSA Lab, Checkmark, PC World Top 100, acestea fiind doar câteva.

Bitdefender face tot posibilul să dezvolte constant tehnologiile utilizate pentru a fi mereu cu un pas înainte și pentru a oferi clienților cea mai bună rată de detecție combinată cu performanță și aplicabilitate flexibilă.

Who we are

Under the sign of the Wolf

Cine suntem noi? Un aliaj sublim de inteligență, putere și voință. Avem mintea ascuțită a unui lup, aerodinamicitatea unui dragon, vigilența unui mascul alfa și indestructibilitatea corpului unui șarpe. Suntem o combinație unică de simboluri ce luptă de partea binelui.

Jumătate lup, jumătate șarpe. Astfel poate fi descris lupul dacic cu care strămoșii noștri plecau la luptă, apărându-și teritoriile în vremuri antice. Prezența sa insufla teamă inamicilor, dându-le încredere celor ce-l purtau.

Noi suntem purtătorii simbolului care transcede timpul. Deși câmpul de luptă s-a schimbat, spiritul a rămas același. Suntem protectorii noii lumi digitale. Noi suntem AWAKE și mereu în gardă, protejând peste 400 de milioane de utilizatori din întreaga lume, cu ajutorul tehnologiilor noastre premiate.

Judecând după cum arată, avatarul mărcii Bitdefender împrumută spiritul strămoșilor noștri neînfricați. De asemenea, adaugă un strat modern la moștenirea istorică, aducând chintesența Bitdefender în ecuație.
Bitdefender se adaptează perfect cerințelor de luptă din zilele noastre. Deține abilitățile necesare pentru a câștiga războiul digital care se poartă în cadrul rețelelor de computere din întreaga lume.

Logoul este o reprezentare simplă, aerodinamică a avatarului, în timp ce "AWAKE" semnifică faptul că suntem mereu în gardă, mereu gata de a sări în ajutorul utilizatorului.

Scopul nostru

Ne aflăm aici pentru a apăra bunăstarea utilizatorilor noștri, indiferent de platformă, natura utilizatorului sau magnitudinea provocării.
Vom face orice este nevoie pentru a proteja computerele utilizatorilor împotriva amenințărilor și vom ajuta la câștigarea luptei de către bine.
Întotdeauna.

Catalin Cosoi

Catalin Cosoi

Strateg principal de securitate

Alexandru Catalin Cosoi este Strateg principal de securitate în cadrul Bitdefender, responsabil cu mobilizarea și publicarea progreselor tehnologice ale companiei.

Catalin este specializat în extragerea șabloanelor și în tehnologii de recunoaștere, concentrându-se asupra rețelelor neurale și algoritmilor de grupare. Până acum, realizările sale tehnice se traduc în patru brevete și o serie de tehnologii de clasificare implementate cu precădere în aplicațiile Bitdefender. Ca urmare a intereselor sale, este și doctorand în procesarea limbajelor naturale.

Declară că obiectivele sale profesionale sunt "obținerea unui premiu Nobel și imortalitatea clinică", este căsătorit și locuiește în București, România, rareori, când nu trebuie să călătorească prin lume, în scop profesional.

Bogdan Botezatu

Bogdan Botezatu

Analist principal amenințări electronice

Bogdan Botezatul (născut în 1983 în România) este expert în soluții de securitate pentru calculatoare și editor al HOTforsecurity.com. Deține o vastă experiență în domeniul rețelisticii și al cercetării pentru contracararea programelor periculoase.

Bogdan Botezatu este analist principal al amenințărilor electronice pentru Bitdefender. Lucrează pentru furnizorul român de soluții antivirus inovatoare din 2007. Este specializat în război informațional, programe periculoase mobile și din rețelele de socializare.

În calitate de Analist principal în domeniul amenințărilor electronice, a făcut parte din echipele care au dezvoltat Bitdefender USB Immunizer și Bitdefender Removal Tools. Mai mult, este autorul Istoricului programelor periculoase, o recenzie a celor mai importante dezvoltări din peisajul programelor periculoase, Securizarea rețelelor fără fir, care oferă sfaturi cu privire la modul în care vă puteți proteja rețeaua locală contra accesului neautorizat și Ghidul pentru bloguri securizate, care include recomandări principale cu privire la modul în care vă puteți proteja blogul și identitatea.

Bogdan Botezatul a luat cuvântul la diferite conferințe pe tema securității computerizate, organizate în întreaga lume, inclusiv IPEXPO, DefCAMP și seminarii internaționale, cum ar fi "Metode curente pentru combaterea infracțiunilor cibernetice", organizată de organizat de către IMPACT Alliance.

Înainte de a se alătura Bitdefender, a lucrat ca și administrator de sistem în cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, unde a supravegheat implementarea funcțiilor IT în sectorul educațional pentru alte specialități decât IT.

La cine puteți apela? Mai jos vă este prezentată o listă cu toți reprezentanții noștri media care sunt gata să vă răspundă la întrebări.
Mihaela Filip
Public Affairs Manager
+40 212 063 470
publicrelations[at]bitdefender[dot]comCatalin Cosoi
Strateg principal de securitate
Șef Departament Comunicații
+40 212 063 470
publicrelations[at]bitdefender[dot]comAndrei Taflan
Director Global Relații Publice
+40 212 063 470
publicrelations[at]bitdefender[dot]com