www

Ultimele știri

Raportul Bitdefender asupra amenintarilor informatice in T1 2012

April 2012


Aplicațiile pentru Android au înregistrat o creștere semnificativă a ratei de infectare cu malware, în mod special cu ameninţări ce vizează furtul de date personale.

Virusul Flashback, ce are drept țintă sistemul de operare Mac OS X, a cauzat unul dintre cele mai periculoase incidente de securitate în primul trimestru al acestui an, relevă raportul asupra amenițărilor informatice realizat de Bitdefender, liderul pieței românești de soluţii antivirus.

Rata mare de succes pe care a înregistrat-o virusul scris în Java, Flashback, a generat cea mai mare infecție cu malware (software periculos) din istoria Mac OS și a demonstrat încă o dată importanța soluțiilor de securitate chiar și pe platformele de operare considerate imune la malware.

În ceea ce privește rata de răspândire, virusul Win32.Worm.Downadup este încă în topul amenințărilor informatice, la patru ani de la descoperirea sa, fiind responsabil de mai mult de 10% din infecțiile determinate în România. Pe locul al doilea se află Trojan.AutorunINF, o altă amenințare notorie, care deține o cotă de 7,49% din infecții. Aceste două amenințări au afectat numai computerele neprotejate ce rulează Windows XP.

2012_t1_amenintari_windows

În România, mai mult de 45% din întregul volum de spam este reprezentat de mesajele ce conțin oferte farmaceutice. Dimensiunea medie a unui astfel de mesaj este 2,14 KB, aceste mesaje fiind formatate ca plain-text pentru mesajele spam trimse de către botneți. În România, spam-ul autohton este dominat de ofertele de produse (cupoane și discount-uri), precum și de produse care promit să reducă din costul utilităților (energie, combustibil pentru mașini). Piața românească este extrem de activă și în ceea ce privește trimiterea de mesaje nesolicitate, iar acest lucru se datorează faptului că multe PC-uri sunt infectate cu viruși ce trimit automat spam și din cauza unor grupări de infractori informatici locali.

Phishing-ul și mesajele înșelătoare reprezintă aproximativ 2,5% din volumul de spam, iar instituțiile financiare sunt cele mai vizate. Majoritatea site-urilor de phishing sunt găzduite în Statele Unite ale Americii (circa 40%), Germania (6%), Brazilia (5%) și Spania (5%). Cea mai vizată instituție financiară este PayPal (32,4%), Santander UK (2,76%) și Mastercard (1,49%). În sectorul non-financiar, cea mai vizată companie este Facebook (5,10%), urmată de TAM Airlines (3,8%) și de AOL (1,24%).

2012_t1_institutii_tinte_phishing

Pe Facebook, platformă care se apropie de 800 de milioane de utilizatori, infractorii informatici sunt mai activi ca niciodată. SafEgo, soluția de securitate Bitdefender pentru Facebook, detectează între 10 și 45 de escrocherii distincte pe zi, de diverse tipuri, descrise în graficul de mai jos:

2012_t1_escrocherii_facebook

Aplicațiile pentru Android au înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă a ratei de infectare cu malware în primul trimestru al acestui an, în mod special cu ameninţări ce vizează furtul de date personale, potrivit statisticilor furnizate de Bitdefender Mobile Security.
 
Cele mai frecvente amenințări identificate sunt legate de furtul de date, însă exploit-urile folosite la obținerea privilegiilor de root ocupă, de asemenea, un loc important în topul ameninţărilor informatice pe primul trimestru. O parte din acestea sunt folosite voluntar de către posesori, însă în unele cazuri sunt folosite de alte ameninţări informatice pentru a prelua controlul dispozitivului.

2012_t1_atacurile_android_pe_tari

Conform datelor obtinute de Bitdefender, cele mai multe cazuri se înregistrează în China, Rusia și Franța, în timp ce România se situează pe locul șase în acest clasament. Datele ar putea indica o creștere a numărului de aplicații piratate și modificate astfel încât să aibă un comportament fraudulos, dar și o creştere în numărul de dispozitive mobile ce rulează Android la nivelul populației în aceste țări.

 


Share