www

Ultimele știri

Peste 12.000 de romani înselati pe Facebook

February 2012


Un număr masiv de utilizatori de Facebook sunt victimele unei escrocherii ce folosește drept momeală un așa-zis concurs organizat de Orange România

 

”Orange România îți dă șansa să câștigi un Samsung Galaxy II, trebuie doar să dai Like + Share. Succes!”. Acesta este mesajul cu care pagina de Facebook ”Concurs orange România” își ademenește victimele. Un mecanism banal, în care trebuie să faci doar două click-uri, propulsat de forța premiului – un smartphone de ultimă generație si o tabletă.

   

Odată ce au dat Like, victimele s-au abonat, practic, la pagina respectivă, astfel încât vor primi în NewsFeed  conţinutul postat pe aceasta, inclusiv link-uri periculoase.  Pe de altă parte, cei care au dat Like pozei, ajuta indirect la popularizarea paginii escrocheriei. Actualmente sunt peste 12.000 de like-uri şi tot atâtea Share-uri pe o poză şi 10.000 de like-uri şi tot atâtea Share-uri pe o altă imagine a premiului.

Și mai îngrijorător este faptul că primul post pe pagina conține un link către un torent, lucru care  ridică foarte multe semne de întrebare. Deocamdată, linkul nu duce nicăieri, însă nu este exclus ca torentul să constituie canal de răspândire al unei amenințări informatice mult mai periculoase, iar această inițiativă să fie de fapt o acțiune de colectare de date, adică de persoane care să amplifice retransmiterea ulterioară.

 

Mecanismul de răspândire al acestei escrocherii este foarte eficient, fiind bazat pe diseminarea benevola a malware-ului. Există două căi prin care utilizatorii pot cădea în cursă: fie le apare pe Perete sau în Fluxul de Ştiri un mesaj care promovează concursul, fie în Fluxul lor de ştiri apare un mesaj postat de un prieten, însoțit o poză a premiului şi instrucţiunile de participare. Pentru a intra în concurs, e nevoie de un Like şi de un  Share.

 

În funcţie de calea prin care ajung să „intre” în schemă, utilizatorii sunt invitați să întreprindă două acțiuni, al căror scop real este să amplifice propagarea escrocheriei. Mai întâi accesează pagina concursului, căreia trebuie să-i dea Like, după care trebuie să între în secţiunea Photos  unde li se cere să dea un nou Like şi să partajeze fotografia premiului.

 

Cel mai simplu mod prin care utilizatorii își pot crește gradul de protecție în fața pericole informatice pe canalele de Social Media este să folosească produsele Safego, oferite de Bitdefender. În momentul de față producătorul român de soluții antivirus oferă gratuit cea mai avansată soluție de protecție a identității pe Facebook și Twitter.

 

În plus, trebuie verificat site-ul oficial al firmei organizatoare și văzut dacă este anunțat și acolo un astfel de concurs.  Orange România a emis, deja un comunicat oficial prin care îi avertizează pe utilizatorii de Facebook de pericolul acestei amenințări.


Share