www

Ultimele știri

Ghid de securitate pentru aplicatia de dating Tinder

June 2014


Aplicația de dating care afișează fotografii ale utilizatorilor aflați în apropiere este apreciată datorită principiului foarte simplu de funcționare.

Rețeaua socială Tinder, ce reunește peste 10 milioane de utilizatori zilnic, a devenit din ce în ce mai populară și în România. Aplicația de dating care afișează fotografii ale utilizatorilor aflați în apropiere este apreciată datorită principiului foarte simplu de funcționare: dacă doi utilizatori își exprimă în mod independent interesul unul față de celălalt prin apăsarea butonului ’’îmi place’’, ei își pot trimite mesaje. Inevitabil, popularitatea Tinder a atras atenția și celor care încearcă să câștige bani prin mijloace neortodoxe. Specialiștii Bitdefender au realizat un set de reguli pentru o navigare sigură pe Tinder.   

1. Ferește-te de profilurile false

Profilurile false sunt din ce în ce mai frecvente pe aplicațiile de dating. Pe Tinder poți seta distanța maximă la care se află persoanele ce îți vor fi afișate, dar pentru a ținti utilizatorii dintr-o anumită zonă escrocii pot falsifica locația. Nu acorda încredere celor cu care vorbești pe Tinder, doar pentru că par a locui foarte aproape de tine. Accesează butonul ’’i’’ pentru a vedea dacă aveți prieteni sau interese comune.

Aplicațiile de tip bot încep de obicei conversația întrebând utilizatorii dacă au mai vorbit înainte. Sunt vizați mai ales bărbații care uită mai ușor de securitate în fața unei fotografii atrăgătoare. Nu accesați niciodată link-uri primite pe Tinder. Foarte rar acestea sunt ceea ce se pretind a fi. 

2. Fii atent la ingineriile sociale

Faptul că Tinder este legat de profilul de Facebook și scanează lista de contacte și interese ale utilizatorilor este o sabie cu două tăișuri. Este posibil ca prietenii pe care îi ai în comun pe rețeaua socială să nu fi blocat accesul la opțiunea ‘caută prieteni’, astfel încât oricine poate să-ți găsească ID-ul real de Facebook, numele de familie și alte detalii personale pe care le-ai distribuit pe Facebook, LinkedIn, Twitter și alte forumuri. 

3. Evită să împărtășești în mod excesiv poze sau informații

Această regulă nu se aplică doar la Tinder, ci și la celelalte aplicații pe care le utilizezi. Dacă lași puține urme online, escrocii nu vor avea informații pe care să le folosească împotriva ta. Revizuiește-ți obiceiurile pe Internet punându-te în locul escocilor. Încearcă să cauți informații despre tine pe motoarele de căutare. Câte lucruri poți afla?

“Oricând dezvălui în mod voluntar informații personale sau pagini accesibile în mod public, acele informații pot fi colectate de oricine. De asemenea, dacă îți faci publică adresa de email, poți primi mesaje nesolicitate. Nu putem controla cine citește ceea ce postezi sau ce vor face alți utilizatori cu informațiile pe care le dezvălui în mod voluntar, așa că te încurajăm să fii discret și precaut în privința detaliilor personale’’, se specifică în politica de confidențialitate a Tinder.

4. Fii atent la hărțuitori

Acest sfat funcționează în ambele sensuri. Evită să placi pe cineva pe Tinder dacă nu ai nimic în comun cu acea persoană. Nu îți face publice locația și alte detalii personale înainte de a te întâlni cu persoana respectivă în viața reală și a începe o relație.

5. Nu deschide linkuri dubioase! 

Pe lângă aplicațiile de tip bot care răspândesc URL-uri periculoase în conversații, este posibil să fii păcălit și dacă accesezi link-uri din secțiunea About. Cele mai comune descrieri includ moto-uri și diverse detalii, dar altele promovează link-uri către bloguri sau site-uri personale care pot ascunde viruși. Asigură-te că ai actualizat soluția de securitate pentru mobil atunci când deschizi linkuri în browser.

6. Evită să publici fotografii cu copiii tăi

Astfel de poze te-ar putea ajuta să-ți găsești o bonă, dar nu neaparat un partener. Evistă să postezi fotografii cu copiii tăi, pentru că ar putea fi folosite în scopuri murdare. Pe lângă pericolele ridicate de pedofili și hărțuitori, escrocii informatici ar putea să le folosească în campanii de spam, în scop comercial.

7. Crește-ti gradul de anonimitate

Pentru a fi cât mai anonim atunci când flirtezi pe Tinder, conectează-te cu un cont de Facebook dedicat unde ai distribuit doar câteva poze. Furnizează cât mai puține detalii posibil și folosește un pseudonim în locul numelui tău real. Pentru a-ți proteja identitatea, folosește un cont de email alternativ în loc de cel curent sau de serviciu.

8. Revizuiește permisiunile pe care le solicită aplicația

Tinder nu este singura aplicație care comunică cu profilul de Facebook. Asigură-te că stochezi în mod privat fotografiile și informațiile personale. Verifică mereu ce permisiuni solicită aplicațiile pe care le instalezi. 

9. Citește Termenii și condițiile

Acest sfat este valabil pentru toate  aplicațiile și serviciile online. Tinder admite că distribuie informații despre utilizatori către terțe părți precum companii de analiză de date sau de publicitate.

În general, solicităm acestor companii să păstreze informațiile despre utilizatori confidențiale” precizează Tinder.

10. Ia în calcul breșele de securitate!

Înainte de a-ți găsi perechea, ia în calcul riscurile la care te expui. Aceste aplicații pot suferi breșe de securitate. În august 2013, site-ul de dating OK Cupid a fost expus unei probleme de securitate care a permis oricui să acceseze alte conturi. Tinder a expus, de asemenea, involuntar, locația utilizatorilor.

“Am avut o foarte scurtă breșă de securitate, pe care am rezolvat-o rapid. Nu dezvăluim nicio informație care ar putea să pună în pericol utilizatorii’’, a spus Sean Rad, CEO al Tinder.

Lansat în 2010, Tinder a devenit popular peste tot în lume datorită sistemului ușor de formare a perechilor pe baza aprecierii fotografiilor celorlalți.

În aprilie anul acesta, o serie de aplicații de tip bot au invadat Tinder distribuind download-uri de Castle Clash, după ce ademeneau utilizatorii cu fotografii ale unor femei atrăgătoare.


Share