www

Ultimele știri

Bitdefender instruiește autoritățile publice în detectarea amenințărilor pe mobil

November 2015


O analiză asupra amenințărilor referitoare la terminale mobile arată că patru din cinci terminale mobile active în piață rulează pe Android, iar 99% dintre amenințările informatice care vizează mobile țintesc acest sistem de operare, conform datelor din piață centralizate de Centrul pentru Studii de Justiție și Securitate (CJS).

Reprezentanții Centrului pentru Studii de Justiție și Securitate (CJS), în parteneriat cu Bitdefender și Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) au organizat luni, 16 noiembrie 2015, un workshop destinat acumulării de cunoștințe legate de amenințările informatice care vizează terminale mobile, unde au participat reprezentanți ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, Direcției Naționale Anticorupție și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Amenințări informatice precum AndroRAT și Dendroid permit controlarea dispozitivelor infectate de la distanță fără ca posesorii terminalelor să cunoască acest lucru, permițând desfășurarea de operațiuni precum trimiterea de date cu caracter sensibil, mesaje sau inițiererea de apeluri. În general, acestea se instalează prin intermediul celor 1,3 milioane de aplicații disponibile în piață, procurate în special din magazine neoficiale.

„Scopul trainingului este acela de a crea și consolida o comunitate de specialiști care să faciliteze dialogul și schimbul de experiență în materie de combatere a criminalității informatice. Pentru a analiza și contracara un fenomen de acest tip este nevoie de o cooperare reală între instituțiile publice și mediul privat. Susținem pe deplin toate eforturile de a preveni și combate amenințările informatice”, a declarat Alexandru Dena, președintele CJS.

Evenimentul a fost găzduit de Centrul de Cercetare și Inovare al CERT-RO din București.

„Bitdefender pune la dispoziția instituțiilor din sectorul public expertiza de aproape 15 ani și cunoștințele acumulate în cele peste 150 de țări unde activează, cu scopul de a contracara în mod eficient amenințările care vizează terminale mobile. Autoritățile pot găsi la companiile private cunoștințele și experiența practică necesare controlării și limitării acestui fenomen”, a declarat Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist al Bitdefender.

Workshop-ul a cuprins o prezentare generală despre peisajul amenințărilor existente pe sistemul de operare Android și două module practice. La nivel general, cel puțin 350.000 de mostre unice de malware au fost trimise zilnic pe piață în anul precedent, în creștere cu 24% față de anul 2013. Circa 60% dintre amenințări țintesc companii mici și mijlocii, pe fondul unei alocări reduse sau inexistente a bugetelor pentru securitate informatică.
 


Share